De vrijwillige ouderbijdrage blijft voor onduidelijkheid zorgen

Ouders zwaaien hun kinderen uit als die vertrekken voor een schoolreisje. Beeld ANP
Ouders zwaaien hun kinderen uit als die vertrekken voor een schoolreisje.Beeld ANP

Scholen moeten gezamenlijk richtlijnen maken voor de vrijwillige ouderbijdrage. Dat valt nog niet mee

Scholen slagen er maar niet in om afspraken te maken over de vrijwillige ouderbijdrage. Aan het begin van het nieuwe schooljaar hadden alle scholen in het basis- en middelbaar onderwijs eensluidende richtlijnen voor ouders en leerlingen moeten hebben.

Daarin zouden ouders onder meer de verzekering moeten krijgen dat hun zoon of dochter niet wordt buitengesloten van schoolreisjes of gezamenlijke vieringen als de bijdrage niet is overgemaakt.

Complex

Het onderwerp bleek te ingewikkeld om in een half jaar af te handelen, zeggen de PO-raad (die basisscholen vertegenwoordigt) en de VO-raad (die het voortgezet onderwijs vertegenwoordigt). Zij zijn belast met het opstellen van de regels. “Het is best een complex vraagstuk waarvoor geen eenduidige oplossing is”, zegt woordvoerder Harm van Gerven van de PO-raad.

Zijn collega Linda Zeegers van de VO-raad vult aan: “Niet iets waar je van de ene op de andere dag een set afspraken voor hebt liggen.”Gezamenlijke afspraken zijn voor scholen lastig, onder meer omdat ze verschillend denken over invulling van de vrijwillige ouderbijdrage. Zo verschilt het per school voor welke activiteiten een extra bijdrage gevraagd wordt. “Uitgangspunt is dat het onwenselijk is als leerlingen niet mee kunnen doen. Maar bij sommige activiteiten is het heel duidelijk, bij andere activiteiten is dit minder evident, denk aan een ski-reis”, zegt Zeegers.

Minister Arie Slob (basis- en voortgezet onderwijs) maakte afgelopen maart bekend dat scholen gezamenlijk richtlijnen moeten maken over de vrijwillige bijdrage. Aanleiding zijn incidenten met leerlingen die niet mogen deelnemen aan het kerstdiner of een feestelijke diploma-uitreiking. Ook stoort het Slob dat sommige scholen niet duidelijk maken dat de bijdrage vrijwillig is, iets dat volgens de wet wel moet. Veel ouders ervaren de bijdrage als verplicht. Daarnaast is het voor ouders niet altijd duidelijk waar hun storting aan wordt besteed.

Verre reis

Vooral in het middelbaar onderwijs kunnen de bedragen oplopen. Het geld gaat naar de aanschaf van bijvoorbeeld een laptop of een verre reis. De VO-raad heeft geen cijfers over gemiddelde bijdragen, maar vorig jaar berekende RTL Nieuws dat ouders gemiddeld 188 euro kwijt zijn. In het basisonderwijs gaat het met 61 euro om een lager bedrag, bijvoorbeeld voor een cadeautje met Sinterklaas, maar ook daar zijn er uitschieters. Bij de Geert Groote School, een vrije school in Amsterdam, betalen ouders tot wel 900 euro per jaar.

Minister Slob heeft de scholen al een tijdje geleden iets meer tijd gegeven, zo laat zijn woordvoerder in een reactie weten. Slob wenst voor het einde van het jaar afspraken te zien. “Ondertussen treft het ministerie de voorbereidingen voor een eventuele wetsaanpassing, mochten deze onvoldoende zijn.”

Lees ook:

Ouders betalen steeds meer aan de basisschool

Het geld dat basisscholen van ouders vragen voor extra activiteiten stijgt en de verschillen zijn groot.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden