De vrijheid van een jonge moslima in Brussel

Noces

Regie: Stephan Streker

Met: Lina El Arabi, Olivier Gourmet, Sébastien Houbani, Babak Karimi

****

Dit drama over de vrijheidsdrang van een jonge moslima in België, begint verfrissend in een abortuskliniek. Verfrissend omdat Zahira's ouders op de hoogte blijken van haar zwangerschap, maar de gebruikelijke taferelen van verontwaardiging en radeloosheid achterwege blijven. De liefde tussen Zahira, een prachtrol van de jonge Lina El Arabi die in 'Noces' haar filmdebuut maakt, haar relatief gematigde ouders, haar zussen en haar broer Amir is evident.

Regisseur Stephan Streker vermijdt ook bij veel kleinere verhaalwendingen de voor de hand liggende keuze. Zo is de vader van Zahira's Belgische vriendin Aurore een goede familievriend die met zijn dochter een redelijk open gesprek kan voeren als Zahira zich steeds meer verzet tegen een gedwongen huwelijk. Een huwelijk dat er na de abortus moet komen. Des te pijnlijker is het wanneer zelfs die familievriend machteloos blijkt tegenover de sociale druk vanuit Pakistan.

Jammer dat de extreme afloop halverwege 'Noces' ('een huwelijk') al duidelijk is. Tegelijk lijkt het Streker juist om de onvermijdelijkheid van die afloop te doen. Zoals vissen in een fuik door een steeds nauwere doorgang zwemmen totdat ze niet meer terug kunnen, voelt de familie van Zahira zich steeds meer in het nauw gedreven door schaamte en religieuze traditie en de wens van hun dochter om te trouwen met wie ze wil. Tot de situatie alleen nog maar kan exploderen.

'Noces' is uitstekend drama en een slimme analyse van de paradoxale situatie waarin (een deel van de) jonge moslima's zich in West-Europa bevinden. Ze mogen in relatieve vrijheid opgroeien, maar zodra ze wettelijk volwassen zijn, begint traditie hun leven te dicteren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden