De vrijheid tegemoet

Het Westen belichaamt het verlangen naar vrijheid, de golvende Amerikaanse prairie de oneindige mogelijkheden. West-Europa staat voor vrijheid van geloof en van overheidsbemoeienis.

Willa Cather: Een verloren vrouw (1923) Amerikaanse huwelijksroman beschrijft de teloorgang van de pioniersmentaliteit en het opkomend kapitalisme in een prairiestadje. Cathers bekendste boek is haar prairie-triologie die de romans 'O pioneers', 'The Song of The Lark' en 'My Antonia' omvat.

Laura Ingalls: Het kleine huis op de prairie (1931) Klassieke Amerikaanse jeugdboekenserie die de romantiek van de prairie in talloze meisjesharten verspreidde. Twee zusjes trekken met vader en moeder het wijde Westen in, per huifkar. Soms zet vader zelf een huis neer.

John Steinbeck: De Druiven der gramschap (1939) Als gevolg van de grote droogte en armoede trekt de familie Joad in de jaren dertig richting Californië, in de hoop daar werk te vinden. Hun dromen komen niet uit, maar Steinbecks klassieker geldt wel als monument voor het taaie doorzettingsvermogen van deze gelukszoekers.

Ann Rutgers van der Loeff: De kinderkaravaan (1949) Jeugdboek. Moeder en vader van een per huifkar naar Oregon reizende familie worden gedood bij een aanval van Indianen. De kinderen trekken zelf te voet verder en bereiken na talloze ontberingen het land waar hun ouders van droomden.

Sebastian Barry: In het beloofde land (2011) Eén van de vele Ierse romans over de trek naar Amerika. De heldin ontvlucht Ierland halsoverkop met een man die ze nauwelijks kent. In 'het beloofde land' vindt ze de vriendschap die ze in het oude Europa heeft gemist, en die niet let op ras of op het geloof.

David Bezmozgis: De vrije wereld (2011) Anno 1978 is het IJzeren Gordijn nog potdicht, maar Joodse Sovjetburgers kunnen onder bepaalde omstandigheden emigreren. De Russisch-Joodse familie Krasnanski heeft besloten die kans te wagen, al is dat besluit zeker niet unaniem genomen. Ze komen niet verder dan Rome. Geestig, ook een aanrader voor jongvolwassenen.

Melinda Nadj Abonji: Duiven vliegen op (2011) Poëtische Zwitserse roman laat zien hoe een familie uit het vroegere Joegoslavië een bestaan opbouwt in het Westen. Het gezin runt een restaurant en probeert met hard werken en een onderdanige houding het vertrouwen van de Zwitsers te winnen. De kinderen verlangen terug naar het rustige leven bij oma op het Oost-Europese platteland.

Geert Mak: Reizen met John (2012) Mak reisde in het voetspoor van Steinbeck door de Verenigde Staten van vandaag. Hij bekijkt het afbladderen van de Amerikaanse droom, maar stapt te zelden zijn veilige auto uit, schreef Trouw-recensent Paul van der Steen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden