De Vries staat als solist zwak met beschuldigingen

AMSTERDAM - Een loze bommelding was voor de Haarlemse huisarts Michiel Karsten gisteren aanleiding zijn dopingpraktijk terstond tot nader order te sluiten. Rond de KNAU lijkt een oorlog te kunnen uitbreken, zonder dat iemand van de atletiekunie nieuwsgierig de kop boven het zand uitsteekt.

ROB VELTHUIS

Ook sterkere beschuldigingen van Raymond de Vries aan het adres van uniebestuursleden, atleten, trainers en een sportarts, vormen geen aanleiding voor onderzoek of maatregelen. Maar aanklager De Vries gaf gisteren tegenover Trouw toe, dat zijn aantijgingen moeilijk zijn te bewijzen indien hij geen steun van derden krijgt.

Michiel Karsten kwam eerder deze week - overigens niet voor het eerst in het nieuws met zijn openhartigheid omtrent het verstrekken van anabole steroiden aan (top)sporters. Karsten verklaarde onder meer ook Nederlandse deelnemers (schaatsers) aan de Olympische Winterspelen in Albertville met doping te hebben begeleid. Woensdagavond kreeg de arts een anoniem telefoontje, waarin werd verklaard dat de volgende ochtend een bom in de wachtkamer van zijn praktijk tot ontploffing zou worden gebracht. De Haarlemse gemeentepolitie, die geen aanwijzingen voor een aanslag kon vinden, stelt momenteel een nader onderzoek in, maar denkt aan een misplaatste grap. De praktijk van Karsten bleef gisterochtend dicht. Om de veiligheid van zijn patienten te waarborgen en in te kunnen blijven staan voor de anonimiteit van de sporters die van zijn hulp gebruik maken, stopt hij voorlopig met het begeleiden van sporters en onthoudt hij zich van verder commentaar naar de media toe.

Twee sporen

Wel zal Karsten zich, zoals hij woensdag al aankondigde, wenden tot de Inspectie van de Volksgezondheid om zijn standpunt omtrent het verstrekken van anabole steroiden aan gezonde sportmensen te toetsen. Wettelijke regels of richtlijnen bestaan er op dat gebied niet. De overheid laat de regelgeving op gebied van doping over aan de diverse sportbonden. Een woordvoerder van WVC wees er gisteren desgevraagd op, dat momenteel op twee sporen wordt gewerkt aan duidelijkheid op dit gebied. Er wordt gesleuteld aan een Europees dopingverdrag, dat nog moet worden vertaald naar de landelijke situatie. Verder loopt er een onderzoek van de Inspectie van de Volksgezondheid in samenwerking met WVC naar de medische begeleiding van topsporters, waarin ook het dopingvraagstuk aan de orde komt.

Oud hoogspringer Raymond de Vries heeft zijn eerder gedane doping-beschuldigingen verscherpt. Noemde hij KNAU-arts John IJzerman eerder nog vaag iemand die "liep met de spuit te zwaaien" , nu verklaart hij dat de betreffende persoon geruime tijd anabole steroiden heeft verstrekt aan atleten. IJzerman, die de Nederlandse atletiekploeg in Seoul begeleidde, wees in een eerder stadium alle betrokkenheid met dit soort praktijken van de hand. De Vries zegt ook vijf Nederlandse topatleten te kennen van wie hij weet dat ze anabole steroiden gebruiken. Ook beweert hij dat een aantal trainers en bestuursleden van de KNAU op de hoogte zijn van dope-gebruik binnen de Nederlandse atletiek.

Namen van de betreffende atleten wil hij niet noemen om "hun vertrouwen niet te schaden" . Al een aantal malen bracht hij oud-hoogspringer Ruud Wielart in verband met doping. "Ik vind het niet leuk namen te noemen. Dat is mede een gewetenskwestie, omdat er mensen bij zijn betrokken die ik aardig vind. Om een aantal redenen heb ik toch mensen genoemd. De naam Wielart heb ik vijftien jaar geleden al in mijn jeugdige onbezonnenheid laten vallen. Dan kan ik nu moeilijk verklaren dat ik dat niet meende. IJzerman heb ik genoemd als reactie op de affaire Stalman, waarin hij zei dat de verklaring van Jennifer Smit (die volgens de Krant op Zondag Stalman van doping zou hebben geschuldigd, red) onzin was. En de naam Buuts (voormalig trainingscoordinator van de KNAU, red) heb ik laten vallen omdat hij ten onrechte beweerde Jennifer Smit niet te kennen. Ik ken niet veel bestuursleden van het huidige bondsbestuur, maar ik weet dat er mensen zijn die van dope-gebruik afweten. Waarmee ik niet wil zeggen dat het hele bestuur verdorven is" .

'Goedkoop'

Voor de KNAU zijn de beschuldigingen geen aanleiding om stappen te ondernemen. En zeker niet overhaast, zo verklaarde bondsdirecteur Arie Kauffman gisteren. Het is nu twaalf dagen geleden sinds oudOlympisch discuswerpkampioene Ria Stalman in opspraak kwam wegens vermeend dope-gebruik, maar een gesprek tussen de voormalig atlete en het KNAU-bestuur moet (mogelijk volgende week) nog plaatsvinden. De uitlatingen van De Vries noemt Kauffman onverminderd 'goedkoop'. "Ik beweer het tegendeel, laat hij het maar hard maken. Hij vraagt nu min of meer aan ons om iets dat hij zegt te ontzenuwen" .

Raymond de Vries blijkt als solist niet erg sterk te staan met zijn beweringen.

Het is met dit soort beschuldigingen in de regel zo, dat ze bijzonder moeilijk zijn te bewijzen.

"Dat kan alleen maar als anderen mijn verklaringen steunen. Als er meer mensen mee ja zeggen met mij. Als er een rechtszaak van komt, dan zal dat wel gebeuren maar ik hoop al eerder steun te krijgen" .

Maar ben je niet bang dat je uiteindelijk voor niets je nek hebt uitgestoken?

"Dat interesseert me niet zoveel. Ik hoef ook niet voorzichtig te zijn met mijn uitlatingen, zoals veel mensen me zeggen. Waarom moet ik voorzichtig zijn met het vertellen van de waarheid? Als de atletiekunie serieus iets tegen doping wil doen, zoals ze beweert te doen, waarom hebben ze mij dan nog niet uitgenodigd voor een gesprek? Niet omdat ze vinden dat ik gelijk heb. Maar omdat ze mijn verhaal eens nader willen horen. Om er daadwerkelijk iets mee te willen doen. Maar dat willen ze dus niet. Maar ik heb hoop. Ik hoor links en rechts geluiden van mensen die ook wat willen vertellen. Er gebeurt ook wel wat, dat zie je met die uitlatingen van Karsten. Maar misschien is het initiatief binnen de atletiek wel minder" .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden