CommentaarJaarwisseling

De vreugdevuren in Duindorp zijn terecht verboden, maar ga volgend jaar wel met elkaar om de tafel

Niet alleen Duindorp kan bogen op een ‘traditie’ van jaarwisselingen die nog weleens uit de hand willen lopen. De wijk Floradorp, in Amsterdam-Noord, kende sinds jaar en dag het gebruik van grote, illegale kerstboomverbrandingen toen het in 2003 gierend uit de klauwen liep. Een verbod op de vuren leidde tot een grimmige sfeer en onlusten, en een grootscheepse inzet van ME’ers.

Het jaar daarop mocht het weer, onder voorwaarden. Afgelopen jaar was er in de aanloop naar Oud en Nieuw wat gedoe omdat de organisatie te laat was met de vergunningsaanvraag. Het werd op de valreep toch geregeld en al was het vuur minder hoog en breed dan in voorgaande jaren, naar verluidt was het in de Amsterdamse wijk toch heel gezellig.

Zwalkend overheidsbeleid

Of het dit jaar met Oud en Nieuw gezellig wordt in het Haagse Duindorp is twijfelachtig gezien de escalatie van de afgelopen weken. Hoe het zover heeft kunnen komen, daar vallen veel sociaal-maatschappelijke analyses over te maken, en die moeten ook zeker worden gemaakt­­. Het overheidsbeleid zwalkte de afgelopen decennia­­ tussen strikte handhaving en gedogen.

Misschien ging het al mis bij de aanleg van de wijk, die geografisch geïsoleerd en eenzijdig samengesteld is: dan willen nog weleens samenlevingen ontstaan die liefst zelf de regels bepalen. En mogelijk hebben de bewoners een punt als ze zich door de overheid in de steek gelaten voelen, omdat middenstand, geldautomaten en jeugdhonken verdwijnen. De vreugdevuren die hun worden ‘afgepakt’ zijn de spreekwoordelijke druppel. Maar zouden jonge kinderen in Duindorp die tijdens de rellen op straat waren al boos zijn op de overheid?

Al generaties lang

De meeste Duindorpers willen natuurlijk gewoon een gezellige jaarwisseling, net als afgelopen jaar in Floradorp­­. Met andere woorden, laten we het voor nu niet al te ingewikkeld maken: sommige Duindorpers maken het gewoon te bont, al enkele generaties lang, en kennelijk soms vanaf zeer jeugdige leeftijd.

Vorig jaar liep het compleet uit de hand, met houtstapels van meer dan veertig meter. Dit jaar kan de gemeente – naast de hand in eigen boezem steken – niet anders doen dan wat waarnemend burgemeester Remkes heeft gedaan: de vreugdevuren verbieden, en daar strikt op handhaven.

De situatie in Duindorp is er nu niet naar, en de tijd is te kort, om het eens rustig te hebben over een deugdelijke vergunningsaanvraag met maximale hoogtes en breedtes, en een veiligheidsplan. Maar dat is wel wat er vanaf 2 januari moet gebeuren. Want op een of andere manier zullen de Duindorpers en de gemeente tot een vergelijk moeten komen.

Het commentaar is de mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden