De vreemde maar briljante hacker die de wereld wil repareren

Een hacker gaat de strijd aan met een groot en machtig bedrijf. Onder-tussen worstelt hij tegen zijn eigen angsten en verslavingen.

De serie 'Mr. Robot' is er zo een waarover je eigenlijk alleen maar kort en krachtig over wil zeggen: ga kijken. En dat kijkadvies is niet alleen bedoeld voor de technisch onderlegde lezer - al komt er zo nu en dan wel wat hackersjargon voorbij. Dat hackers zelf de serie prijzen vanwege het realistische beeld, kun je eigenlijk alleen maar zien als een aanmoediging. Want aan realisme ontbreekt nog weleens als 'Hollywood' zich met computernerds bezig gaat houden (om een voorbeeld te noemen: 'CSI: Cyber').

Hoofdpersoon in 'Mr. Robot' is Elliot Alderson, die bij een New Yorks cybersecuritybedrijf werkt. Hij is de beste hacker van allemaal - iets wat hij graag inzet om de accounts, computers en telefoons van mensen in zijn omgeving te kraken. Met die vaardigheden raakt hij ook betrokken bij het hackerscollectief 'fsociety', dat zich tegen een groot bedrijf keert. Het is een strijd tegen kapitalisme en macht die doet denken aan de idealen van de Occupy-beweging ten tijde van de economische crisis.

'Mr. Robot' is ook een psychologische thriller. Elliot kampt met verslavingen en angsten, bijvoorbeeld voor sociale contacten. Mensen bekijkt hij het liefst als een computersysteem: op zoek naar de zwakke plek om iemand te slim af te zijn. En Elliot is slimmer dan de meesten. Als kijker zit je in zijn hoofd. Daar volgen de gedachten elkaar razendsnel op, met totale chaos als gevolg.

Het personage van de vreemde, briljante hacker intrigeert vanaf de eerste scène. Dat komt zeker ook door de kwaliteiten van de Amerikaans-Egyptische acteur Rami Malek, die eerder onder meer in de filmreeks 'Night at the Museum' te zien was. Alleen zijn uiterlijk al, met een kaak die een tikkeltje vooruitsteekt, en zijn opvallende grote ogen - jeetje, wat een ogen - die hem een wat sinistere maar tegelijk aandoenlijke uitstraling geven. Het brengt je aan het twijfelen: is Elliot nou iemand om bang van te worden, of zie je het ongemak van een persoon die zich geen houding weet te geven als hij niet achter zijn computer zit?

En dan praat Elliot ook nog tegen je, als ware je zijn imaginaire vriend: "Ben je er nog?" Of: "Is dit echt? Jij ziet dit toch ook?"

Het maakt 'Mr. Robot' een enigszins verwarrende serie. Want is het eigenlijk echt wat je ziet gebeuren? Halverwege het eerste seizoen zijn er zelfs zoveel losse eindjes dat het je even duizelt. Helemaal als een aflevering lijkt te vervallen tot een psychedelische bedoening - zonder te veel details te willen verklappen - is het eenvoudig het spoor bijster te raken.

Gelukkig komt het verhaal terug op de rails. Het verbaast niet dat 'Mr. Robot' - het eerste seizoen is op dvd te krijgen, het tweede seizoen is net uit in de VS en vanaf oktober bij de Nederlandse publieke omroep te zien - dit jaar de Golden Globe voor beste dramaserie won. Het is een serie die, hoewel parallellen met 'Taxi driver' of 'The Matrix' snel gemaakt waren, opvalt tussen al die thrillers die er verschijnen. Vanwege het verhaal dat perfect in deze technologische tijd past (stel je eens voor: wat als die technologie het opeens niet meer doet?), maar vooral door de eigenzinnigheid.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden