COLUMN

De vraag is onverminderd of Ten Hag, Tadic en Blind Ajax de landstitel kunnen brengen

Henk Hoijtink Beeld Maartje Geels

Dinsdagavond tegen elven twitterde ik: ‘Diepe buiging voor Ajax. Alle spelers op en top geladen. Ik noem toch speciaal Tadic en Blind, ja, van wie ik betwijfelde of het de juiste aankopen konden zijn.’

Het was een mooie avond, een historische, vooruit, een magische; één waarop niet de nuance moet wijken (dat moet hij nooit), maar toch wel iets daarvan. Een avond waarop dit, vond ik, gezegd moest worden.

Ja, ik betwijfelde vóór dit seizoen of Tadic en Blind de juiste aankopen voor Ajax waren, en ­later niet minder op de dagen waarop Ajax stuurloos punten verspeelde in de eredivisie. Op die dagen werd niet weerlegd wat ik had betwijfeld: of zij, Tadic als aanvaller en Blind als sympathieke meevoetballer, de spelers konden zijn die de boel bij tegenwind zouden kunnen stutten.

Nuance

Nu dan wel? Nee, veel zat mee, een tegenstander in verval, doelpunten op lekkere momenten. De wind kietelde in de rug. Tadic speelde zoals hij misschien wel nooit meer zal doen, Blind is niet ineens een dijk van een verdediger, nee, laat de nuance nooit wijken. Maar ouderen zijn er ook om voort te stuwen – en dat deden ze, ieder op zijn eigen wijze.

Leende meer zich voor een rectificatie, zoals een reageerder de tweet wat al te weids omschreef? Trainer Ten Hag? Het is soms moeilijk, vind ik dan, om zijn hand in Ajax te zien. De Telegraaf zit hem allang op de huid. Hij zou, samengevat, eerst te theoretisch en rigide voor zijn spelers zijn geweest. Na aandrang zou hij hebben bijgestuurd. Suggesties dat spelers niet door hem konden worden geraakt, je kon je er soms iets bij bedenken.

Was het zijn plan dat slaagde op de magische avond? Het druk zetten, de nieuwe mode in jargon, het snel opjagen van de tegenstander: deed en doet Ajax dat echt zo veel, zo veel dat daarin een onderscheidende hand van de trainer kan worden gezien? Speelt Ajax verdedigend zo solide als je met een systeemdenker als trainer zou kunnen verwachten?

Spirit van het collectief

Waren jullie op je allerbest, werd aanvoerder De Ligt gevraagd. De tiener, weer kalm en vloeiend beschouwend: “Als ik zie hoe wij gestreden hebben voor elkaar, als ik zie hoe wij ballen wegkoppen uit de zestien, als ik zie hoe wij teruglopen als aanvallers.” Dan dacht hij van wel, ja.

Grote voetballers (ja, hij ook al) praten nooit in jargon, over druk zetten, restverdediging. Ze praten niet over goede of mooie acties. Die kunnen slechts logische uitvloeisels zijn van datgene waarmee alles staat of valt en waarover zij daarom praten: de spirit van het collectief.

Dát was dinsdag, al niet voor het eerst in Europa, de grootste kracht van Ajax. De vraag of Ten Hag een goede trainer is, is een tamelijk onzinnige. Hij is de trainer van een ploeg die, in Europa dan, weet te voldoen aan de voornaamste vereiste van teamsport.

Bedenk hoe het buitenland na zo’n prestatie naar de trainer kijkt. Dat kan er één zien als Tuchel, de babyface-trainer van Paris Saint-Germain, of Sarri, de verdwaalde professor van Chelsea: je geeft ze weinig en juist dat wekt het gevoel, terecht of niet, dat ze iets verscholens moeten kunnen.

Maar intussen is de vraag onverminderd of Ten Hag, Tadic en Blind Ajax de landstitel kunnen brengen, het enige wat in Amsterdam kan tellen – ervan uitgaande dan dat ze de Champions League niet zullen winnen.

Dat is het ontnuchterende van de magische avond: hun waarde voor de club wordt bepaald in de eredivisie, die kleine competitie waarin ze voorlopig net te veel steken hebben laten vallen – waarin ze niet altijd voor elkaar streden, de ballen wegkopten en als aanvallers terugliepen.

Chef sport Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. U leest alle columns in zijn dossier.

Lees ook:

Majestueus ontmantelt Ajax titelhouder Real Madrid

Een avond voor de geschiedenisboeken, van die van de club en zeker ook die van het Nederlandse voetbal: Ajax maakte het vrijwel onmogelijk geachte waar met een demonstratie van teamkracht en ragfijn voetbal. 

Ajax danst in Madrid op de resten van Real

Donny van de Beek beseft het nog niet helemaal als hij met zijn rolkoffer richting de uitgang van het Santiago Bernabéu-stadion wandelt. ‘We zijn allemaal nog een beetje aan het dromen, maar het is echt waar: dit is een héle bijzondere avond’, vertelt hij met pretoogjes, nadat Ajax, Real Madrid met een 1-4 monsterzege in eigen huis vernederde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden