De vraag is of Jasser Arafat te scheiden is van de 'Palestijnse zaak'

Een verscheidenheid aan onderwerpen voor de omslagen van de buitenlandse weekbladen deze week. Er is momenteel geen onderwerp dat, zoals de oorlog in Irak dat deed, wereldwijd 'het nieuws' beheerst.

De Duitse weekbladen Der Spiegel en Die Zeit brengen het Schwere Akute Respiratorische Syndrom, oftewel de longziekte Sars, voorop. Waarbij opnieuw de Chinese heersers ervan langs krijgen omdat die niet in actie kwamen toen hun eigen mensen gevaar liepen, maar pas toen de regering problemen kreeg. Het Franse Le nouvel Observateur heeft uitgezocht welke vijftig families de meeste invloed in Frankrijk hebben, van politiek tot kunst, van economie tot sport, en begint dat verhaal op de omslag.

Het Amerikaanse Time meent een blik achter de schermen van 'Reloaded', deel 2 van de fimtrilogie 'The Matrix Revolutions', op de omslag te moeten zetten. Die verschijnt volgende week (deel 3 op 5 november) en die schijnt meer in te houden dan een mengsel van gewelddadige sciencefiction en kung fu-fighting.

Maar Time heeft ook wel wat zinnigs. Zoals het verhaal over de Israëlische premier Ariël Sjaron en de zogeheten 'wegenkaart voor de vrede' tussen Palestijnen en Israël die vorige week door de Amerikaanse president George W. Bush bekend werd gemaakt.

Een wegenkaart die door het Amerikaanse Newsweek (op de omslag) van de andere kant wordt bekeken, aan de hand van een verhaal over de Palestijnse leider Jasser Arafat. 'Het laatste gebrul van de leeuw' en 'Arafats eindspel' zijn geen koppen die de 74 jaar oude Palestijnse president, die de afgelopen zestien maanden zijn hoofdkwartier Moeqataa in Ramalla op de Westelijke Jordaanoever niet uit is geweest, een veel langer politiek leven beloven.

Machmoed Abbas, beter bekend als Aboe Mazen, de nieuwe Palestijnse premier is nu de man, althans de man met wie Amerikanen, Russen en Europeanen willen, en Israëliërs moeten, praten. Maar Arafat heeft eerder nederlagen geleden en is eerder teruggekomen. Hij is nog steeds het symbool van het Palestijnse volk en het is zeer de vraag of Arafat te scheiden valt van de 'Palestijnse zaak', hoe graag Israëliërs en Amerikanen dat ook willen.

Voor de vroegere Israëlische premier Ehoed Barak heeft Arafat eigenlijk al afgedaan in juli 2001, toen hij de Camp David-voorstellen afwees en volgens Barak welbewust de kant van de terreur koos. Arafat durfde toen niet tegen de heersende opinie van het Palestijnse volk in te gaan, maar ging mee met die opinie. Barak in Newsweek: Op beslissende momenten moet leiderschap tegen de stroom ingaan, moet een leider zich niet afvragen wat het volk nu wil, maar wat het volk op langere termijn nodig heeft en wat dus nu moet gebeuren. Arafat weigerde dat en daarin heeft hij gefaald.

Op de omslag van het Britse The Economist prijkt de Noord-Koreaanse 'geliefde leider' Kim Jung-il, en in een commentaar meent het blad dat een groot probleem bij de onderhandelingen (over het Noord-Koreaanse kernwapenbezit) tussen Amerika, China en Noord-Korea de onbetrouwbaarheid van Kim is. Hij breekt de ene na de andere belofte, en het ene na het andere akkoord. Een eventueel nieuw akkoord met Noord-Korea moet dus te verifiëren zijn, waarbij dus het kernmateriaal het land uitmoet, naar China bijvoorbeeld. En als Kim weigert? Dan rest isolatie en indamming. Maar zonder hulp van China gaat dat niet. Het stuitende is dat Kim zijn kernwapenproductie financiert door middel van raketverkoop, drugshandel en andere dubieuze zaken, terwijl andere landen, waaronder de VS, het hongerige volk van Noord-Korea voeden.

In Die Zeit nog een stuk waaruit blijkt dat Amerika's bondgenoot Pakistan hartelijk meewerkt aan die wapenhandel. In van Amerika gekregen vliegtuigen die bedoeld waren om op het terreurnetwerk Al-Kaida van Osama bin Laden te jagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden