'De vraag is niet óf we het homohuwelijk invoeren, maar hoe'

Beeld REUTERS

Na zware kritiek vanuit de rooms-katholieke en anglicaanse kerk is de Britse regering donderdag een openbare raadpleging gestart over openstellen van het huwelijk voor homoseksuelen. De komende drie maanden worden alle commentaren op de nieuwe plannen gebundeld. Desondanks zal het homohuwelijk er komen.

Tijdens de openbare raadpleging zullen ministers de suggesties bekijken, maar de kans dat het homohuwelijk er niet komt, is bijzonder klein. Minister van Gelijkheid Lynne Featherstone: "De essentiële vraag is niet of we het homohuwelijk gaan invoeren, maar hoe". Tegenover de Britse krant The Independent liet de minister weten dat er geen weg terug is en dat het homohuwelijk nog voor de volgende verkiezingen in 2015 zal worden geïntroduceerd.

Zowel rooms-katholieke als anglicaanse geestelijken zijn niet te spreken over de nieuwe wet waarmee homo's, naast het civiele partnerschap -dat mensen van hetzelfde geslacht sinds 2005 kunnen sluiten- ook kunnen trouwen. De kerken menen dat de Britse premier David Cameron met de plannen het besloten terrein van religie betreedt.

Niet gehoord
Het zijn niet alleen de kerken die het gevoel hebben dat de ware betekenis van het huwelijk verloren gaan, ook vanuit de politiek klinkt stevige kritiek. In Cameron's eigen conservatieve partij zijn er leden die het openstellen van het huwelijk verafschuwen.

Sommige opponenten van de nieuwe wet menen dat de regering helemaal niet wil luisteren naar tegenargumenten en dat een openbare raadpleging niet veel voorstelt.

Colin Hart, campagne-directeur van Coalition for Marriage: "Ik was altijd in de veronderstelling dat er bij een openbare raadpleging eerst naar de meningen van mensen werd gevraagd en dat er naar hen werd geluisterd, alvorens een besluit te nemen. Ze komen niet alleen met een nieuwe betekenis voor het concept huwelijk, ook het verschijnsel openbare raadpleging krijgt een andere definitie."

Volgens de lobbygroep van Hart hebben bijna 210.000 mensen een online petitie ondertekend tegen het homohuwelijk.

Brief aan kerkleden

Zondag lazen rooms-katholieke aartsbisschoppen in 2500 Britse kerken een brief voor aan kerkgangers dat als een protest geldt tegen de invoering van het homohuwelijk. Volgens de aartsbisschoppen zou de invoering van homohuwelijke betekenen dat het idee dat getrouwden elkaar aanvullen door hun sekseverschillen, langzaam maar zeker uit de samenleving verdwijnt.

De kerkleden werden opgeroepen om 'hun plicht te doen' en te zorgen dat 'de ware betekenis van het huwelijk niet verloren gaat voor latere generaties'. De anglicaanse aartsbisschop van York, John Sentamu, meent zelfs dat het homohuwelijk juridisch onhoudbaar is. "De definitie van het huwelijk staat in het gebedsboek van 1662 en in artikel 30 van de Kerk van Engeland. Het parlement heeft wettelijk bekrachtigd."

Homohuwelijk wordt een feit in Denemarken

Eerder deze week maakte de Deense premier Helle Thorning-Schmidt bekend dat Denemarken vanaf de zomer homohuwelijken wil toestaan in zowel gemeentehuizen als kerken. Een wet hiertoe moet op 15 juni in werking treden.

De nieuwe situatie is volgens de premier 'een natuurlijke en juiste stap voor een modern Denemarken'. Door de wet krijgt elk lid van de Evangelisch-Lutherse staatskerk het recht om kerkelijk te huwen 'ongeacht of de partner van hetzelfde of het andere geslacht is'. Priesters mogen echter weigeren om de homo- en lesbische stellen te huwen. De regering respecteert volgens de premier de besluiten van burgers, maar ook van kerkdienaren.

Ongeveer 80 procent van de 5,6 miljoen Denen is lid van deze kerk. In 1989 erkende Denemarken als eerste land ter wereld partnerschappen tussen mensen van hetzelfde geslacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden