De vraag is niet hoe, maar of FNV de crisis overleeft

null Beeld ANP
Beeld ANP

En weer is er onrust. Net nu wijze mannen Han Noten en Herman Wijffels op het punt staan te rapporteren wat er nodig is om het geschonden vertrouwen binnen vakbond FNV te herstellen, meldt De Telegraaf een coup tegen voorzitter Jongerius.

De krant las in een concept-intentieverklaring dat FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV en FNV Bouw werken aan de oprichting van een 'federatie van gelijkgestemde verenigingen'. Door zijn omvang - bijna een miljoen van de 1,4 miljoen FNV-leden zit bij deze drie bonden - zou die nieuweling de overige zestien FNV-bonden in alles overstemmen en Jongerius' vakcentrale overbodig maken.

De drie bonden haastten zich te zeggen dat ze al sinds 2009 nadenken over inniger samenwerking. En inderdaad, dit voorjaar leek een fusie van Bondgenoten en Bouw aanstaande. De logica erachter: op de bouwplaats staan timmerman - lid van FNV Bouw, en loodgieter - lid van Bondgenoten, zij aan zij, dus slaan ook de bonden de handen ineen.

Maar de fusie werd 'in de ijskast gezet', omdat FNV Bouw bang was opgeslokt te worden door het veel grotere Bondgenoten. Bouw wilde wel samen, maar alleen met behoud van eigenheid. Een eigenheid die de bond in het felle pensioendebat goed liet zien; waar Bondgenoten alle registers opentrok om het pensioenakkoord onderuit te halen, poogde voorzitter Kerstens van FNV Bouw de vrede tussen alle bonden en de vakcentrale van Jongerius te bewaren.

Dat lukte niet. Bondgenoten en Abvakabo bleven zich tegen het akkoord verzetten, ook nadat de rest van de FNV-bonden er zijn goedkeuring aan hechtte. Ze eisten bovendien het vertrek van Jongerius, die het akkoord namens de FNV had uitonderhandeld. Daarop is 'verkenners' Noten en Wijffels gevraagd een list te verzinnen: wie moeten er op welke manier voor zorgen dat de FNV deze crisis overleeft?

Zaterdag doen zij hun advies uit de doeken. Niemand wenst daar een voorschot op te nemen, maar aan de bondsraad - het 'parlement' - van FNV Bondgenoten zei Noten half november dat de vakbond in de economische crisis een belangrijke rol te vervullen heeft en dat een ongedeelde vakbeweging daarbij cruciaal is.

Dus, kun je zeggen, is het mooi dat ook Abvakabo zich nu bij beide vrijende bonden voegt. Hoe meer eenheid, hoe beter. Maar juist bij de 'achterblijvers' zit veel zeer. Voorzitter Walter Dresscher van de Algemene Onderwijsbond verweet Bondgenoten-voorzitter Van der Kolk eerder geen belangstelling te hebben voor de standpunten van andere bonden en minachting voor het collectief. Hij achtte een breuk binnen de FNV onafwendbaar. Nu houdt de AOb (tot Wijffels en Noten hebben gerapporteerd) de kaken op elkaar. Net als FNV Kiem, wiens voorzitter Bondgenoten en Abvakabo eerder aanwreef 'weinig respect' te tonen. Dat het nadenken-over-fusie-stuk juist nu uitlekt, zal zaterdag zijn uitwerking niet missen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden