De vraag blijft waarom de aanval op superfoods nodig was

Gojibessen. Beeld thinkstock
Gojibessen.Beeld thinkstock

DE WEEK IN VOEDSEL - Superfoods en gezond eten waren deze week groot in het nieuws. Maar ook stak de discussie rond genetische modificatie weer de kop op: genrijst, wat moeten we daar van vinden?

Dinsdagavond opende de nieuwe debatreeks 'It's the Food. My Friend'. Daar shockeerde gezondheidsprofessor Jaap Seidell de zaal door te stellen dat in Nederland slechts één procent van de kinderen onder de vier jaar voldoende groente en fruit binnen krijgt. In achterstandswijken, waar het gezonde voedselaanbod lager is dan op andere plekken in het land, is dit nog minder.

Erik Does, directeur van biologische supermarktketen Ekoplaza merkte op dat de aandacht voor biologisch en gezond eten sterk stijgt. Zijn winkels worden, juist ook in achterstandswijken, steeds drukker door deze toenemende interesse in voedsel en gezondheid.

Zinvolle strategie?
Het gesprek (in elk geval op Facebook) van de week was de aanval die het Voedingscentrum opende op zogeheten superfoods. 'Superfoods zijn helemaal niet zo super', waarschuwde de semi-overheidsinstelling. De verontwaardiging onder superfood-discipelen was groot, en ook Giel Beelen ging in zijn ochtendprogramma op 3FM live de confrontatie aan met een woordvoerder van het Voedingscentrum.

Hoewel de hype rondom superfoods wellicht wat overdreven is - je blindstaren op een paar bijzondere exotische etenswaren en denken dat je dan gezond wordt, is natuurlijk niet slim. Je kunt er, zo werd in het zelfde nieuwsitem vermeld, zelfs orthorexia van krijgen. Uiteindelijk is het natuurlijk gewoon belangrijk dat je afwisselend eet, veel groenten en fruit en voorzichtig met verwerkte voedselproducten. Dat mag je dan best aanvullen met exotische zaden en bessen, als je je daar goed bij voelt.

Maar de vraag blijft waarom het Voedingscentrum het zo nodig vond om zo de aanval te openen op de superfoods. Het promoten van groente en fruit - voor kinderen onder de vier bijvoorbeeld - lijkt een zinvollere strategie.

Genrijst
De discussie over genetisch gemodificeerd voedsel blijft in volle gang. Onlangs pleitte opiniemaker Rosanne Hertzberger in DWDD voor 'gouden rijst'. Door een genetische aanpassing zijn wetenschappers erin geslaagd belangrijke vitaminen toe te voegen aan een rijstsoort die gegeten kan worden in gebieden waar mensen tekort aan vitaminen hebben.

Omdat het debat tussen voor- en tegenstanders van GMO vaak verhit is en voor de leek nauwelijks te volgen, zijn we altijd blij als we een genuanceerd stuk tegenkomen. In deze longread wordt op interessante wijze het vraagstuk van het genetisch aanpassen van eten behandeld: is het de techniek op zich waar veel mensen erg bang voor zijn, of is een eenzijdige technische benadering gewoon niet zinvol in veel situaties?

Joris Lohman en Felicia Alberding van de Youth Food Movement (YFM) geven wekelijks een overzicht van wat er speelt in de wereld van voedsel en landbouw. Youth Food Movement (YFM) is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden