De VPRO is na 85 jaar weer terug aan de borst

'RTL Boulevard' beweerde dat de publieke omroep in de zomer drijft op herhalingen, maar dat blijkt een fabeltje. 'Slechts' dertig procent, becijferde omroepbaas Gerard Timmer in de Telegraaf, tegen vijftig procent bij de commerciëlen. Natuurlijk, er worden oude programma's uit de kast gehaald, soms zelfs uit het Omroepmuseum, zoals 'Merijntje Gijzen' (Vara) en 'Hollands glorie' (Avro), maar er is ook genoeg nieuwe toevoer. Maandagavond was het drie keer raak: het aangrijpende 'Brief van mijn kind' (Ikon), 'Storm op komst' (Vara) en 'Ze is van mij' (VPRO). In 'Storm op komst' dobberen twee bekende Nederlanders een etmaal op de Waddenzee, hopend op golfslag. Het eerste tweetal, Sabine Uitslag en Dennis Weening, droeg alles in zich om die hoop te vervullen. Zij CDA-kamerlid en gelovig, hij ex-Jehova's Getuige. Bovendien beiden rock & roller. "Ik geloof dat ik ergens vandaan kom, ergens naar toe ga en onderdeel ben van Gods plan", sprak Uitslag. Weening: "Ik ben zo ver dat ik me dat niet meer wijsmaak." Want, hoe zat het met dat goddelijke plan als zijn vader aan kanker leed? Een moeilijke kwestie, gaf Uitslag toe. Ook haar vader was door kanker getroffen en haar beste vriend had nog maar een paar maanden te leven. Daar had ze wanhopig van wakker gelegen. Uitslag geloofde in reïncarnatie. "Niet erg bijbels", reageerde Weening. Weer bleek het gesprek binnen drie zinnen te verzanden, wat voor een conversatie op de Waddenzee natuurlijk wel weer toepasselijk is. Wat aan dit programma ontbreekt, is de sturende hand van een gespreksleider. En een logopedist voor alle ingeslikte woorden.

Zingend waren ze wel te verstaan. Uitslag neuriede: "Dennis, je moet je verantwoordelijkheid nemen." En Weening: "Oh Sabien, laat je tieten toch eens zien." Misschien is dat in een notendop het hele verschil tussen CDA en rock & roll.

Ook de VPRO is, ondanks haar 85 jaar, weer aan de borst. Waldemar Torenstra en Maxim Hartman nodigen elke week twee bekende Nederlanders uit (ja, het houdt maar niet op met die BN' ers) om over vrouwen en seks te praten. Je denkt: leuk hoor, die mannen-kroegpraat - altijd plat en politiek incorrect, soms amusant - maar waarom moet er een camera bij? Of zijn we écht nieuwsgierig naar het seksleven van voetbaltrainer Dick Jol? "Ik ben boven de vijftig, maar ga nog altijd als de brandweer", brulde hij trots. Hartman, de gespeelde onbenulligheid: "Zoekt een man niet gewoon zijn spiegelbeeld, maar dan met tieten en kut?" Dat vond gast Arie Boomsma 'mooi geformuleerd'. Zelf raakte hij eerder opgewonden van een spannend verhaal van Henry Miller dan van pornografie. "Maar het begint toch met tieten", vond Torenstra. "Tuurlijk", beaamde Hartman, "later kunnen daar dingen bijkomen als gedichten en zo." De gelovige Boomsma viel een beetje uit de toon in dit rauwe herengezelschap. "Met jouw lichaam had je alle vrouwen van de wereld kunnen uitproberen", riep Torenstra. "Seks hoort bij liefde en intimiteit", reageerde Boomsma. "Onenightstands zijn mij te gratuit." Met één vrouw een relatie gehad, en daarbuiten nooit seks, zelfs geen masturbatie. Torenstra, Hartman en Jol keken als een zeehond op een droogvallende waddenplaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden