De vossen vallen aan in Londen

Het was een warme zaterdagavond en met de tuindeuren open keek Pauline Koupparis samen met haar man naar de televisie. Opeens hoorde zij een ’gedempt gehuil’ van boven. Pauline rende naar boven en trof haar negen maanden oude tweelingdochters onder het bloed aan.

Maaike Veen

Toen ze om zich heen keek stond ze oog in oog met een vos. Pas na drie pogingen van haar man om de vos weg te jagen, nam het beest de benen om zich te verschuilen in de tuinen van Hackney, Oost-Londen. Beide baby’s liggen bijna een week later nog steeds in het ziekenhuis met ernstige verwondingen aan gezicht (Lola) en arm (Isabella).

De aanval van de vos was deze week het gesprek van de dag in Londen, maar nieuw is het fenomeen niet. Sinds er in de jaren dertig buitenwijken begonnen te groeien is voor Britse vossen ook de stedelijke omgeving een natuurlijke habitat geworden. Er leven naar schatting 33.000 vossen in steden, waarvan alleen al 10.000 in Londen.

Niet iedereen is daar blij mee. Veel stadsbewoners zien de vossen als een plaag, als ongedierte dat hun vuilniszakken openscheurt, de tuin omwoelt en hen ’s nachts met gehuil (de vrouwtjes) uit de slaap houdt. Maar anderen bewonderen de wijze waarop deze wilde dieren zich staande weten te houden in de stadsjungle. Volgens een peiling onder stadsbewoners waardeerde 65,7 procent de vossen. Na de aanval op de baby’s komt daar misschien verandering in. Buren van het getroffen gezin vertelden hoe zij regelmatig bij het stadsdeel hadden geklaagd over de toenemende overlast van de vossen. De van nature schuwe beesten lijken steeds minder bang te zijn voor mensen en sluipen vaker huizen binnen. Daar poepen ze op de keukenvloer, stelen eten, knagen aan schoenen of worden soms zelfs slapend op het bed aangetroffen.

Niet iedereen maakt zich zorgen. „Het is zeer zeldzaam dat zij mensen aanvallen”, stelde John Bryant, een vossendeskundige, de Londenaren gerust na de aanval op de baby’s. Queen-gitarist Brian May, een tegenstander van de vossenjacht, ging nog een stap verder: „Een vos die baby’s aanvalt? Natuurlijk! En apen vliegen! Is er bewijs?!!”, schreef hij op zijn blog. May heeft zijn woorden intussen ingetrokken.

Burgemeester Johnson van Londen drong er bij de stadsdelen op aan meer werk te maken van ongediertebestrijding. „Hoe romantisch en knuffelig een vos ook mag zijn, ze zijn ook een plaag.” Het ministerie van binnenlandse zaken heeft na vragen in het parlement toegezegd zich over de kwestie te buigen.

De ongediertebestrijding heeft inmiddels drie vossen gevangen in de tuin van het gezin Koupparis. Een overbuurvouw bekende dat het misschien achteraf niet zo verstandig was dat zij een nest jonge vossen kippenvleugeltjes voedde. „Ze waren zo enig om naar te kijken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden