De vorstin oogt kwetsbaar en lijkt te schrikken van een knal

De koningin bezocht gisteren oogstfeest Stöppelhaene in Raalte. Een noodverordening, betonblokken en extra agenten moesten rust garanderen.

Irene van Wijhe en Myrthe Verweij

Gerdi Dam (63) bakt kniepertjes, dunne wafeltjes, op een elektrisch apparaatje. Ze mag straks in de marktkraam van de vereniging van plattelandsvrouwen blijven als de koningin langskomt. Een voorrecht waar ze zich op verheugt. Ze heeft gehoord over de noodverordening, maar maakt zich geen zorgen dat de koningin in Raalte iets overkomt. „Maar ja, in Apeldoorn hadden ze ook niks verwacht. Een ongeluk zit in een klein hoekje”, erkent de inwoonster van Raalte.

Even verderop valt de Sallandse Folklore Groep net buiten het afgezette stukje braderie dat Beatrix zal aandoen. „De koningin krijgt geen goede indruk van het echte oogstfeest”, vindt Diny Eikelboom, in klederdracht getooid. „Ze komt zo bijna niet in contact met gewone mensen.”

In Raalte werd vooraf een noodverordening afgekondigd vanwege ’ernstige vrees voor een toename van het wapenbezit’ en mogelijke verstoring van de openbare orde. Ook in Dalfsen en Ommen was vanwege het bezoek van de vorstin een noodverordening van kracht.

Een politiewoordvoerder ontkende gisteren dat er concrete aanwijzingen voor problemen waren. „Sinds de aanslag in Apeldoorn is de beveiliging van Beatrix in het algemeen erg aangescherpt.”

Een noodverordening geeft de politie onder meer de bevoegdheid preventief te fouilleren. Ook staat in Raalte al een vluchtauto voor de koningin klaar – ’voor het geval dat’. „Door al die poespas valt de feestvreugde een beetje in het water”, vindt bezoeker Hendrikus van Keulen (64).

Rond half vier gaat de muziek op de kermis uit. Even later arriveert Beatrix op de boerenmarkt. Een toeschouwer merkt op dat wie kwaad wil, best iets kan uithalen. Mensen worden niet gefouilleerd.

Na haar bezoek aan de braderie loopt de majesteit de Domineeskamp op. Achter hekken zwaaien en applaudisseren mensen enthousiast. Beatrix blijft een tijdje tegenover de muur van publiek staan en oogt kwetsbaar. Wanneer een ballon knalt lijkt ze heel even te schrikken.

Honderd meter verderop zingen de Roalter Jong’s haar een lofzang op Salland toe, en stapt de koningin in een blauwe minibus. „Gewoon een Volkswagen”, concludeert een omstander lichtelijk verbaasd. Zodra het koninklijke busje wegrijdt knalt de kermismuziek weer uit de luidsprekers en worden de dranghekken opgeruimd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden