De voorzitter die bleef voor zijn magnum opus
Hij had de afgelopen maanden alle tijd kunnen hebben om met zijn geliefde motor door het Limburgse landschap te toeren. Roland van Vliet besloot anders. Na het rumoerige vertrek bij de PVV beet het Kamerlid zich nog steviger vast in zijn 'missie': het voorzitterschap van de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties. "Dit wil ik afmaken", zegt hij.
Het politieke leven van Van Vliet (Susteren, 1969) begon met een mailtje aan de PVV, met kritiek op de 'magere financiële paragraaf' van de partij. Het was 2009, hij werkte nog als fiscaal jurist bij DAF Trucks in Eindhoven. Het e-mailbericht werd beantwoord door de secretaresse van Geert Wilders. Of hij naar Den Haag wilde komen voor een gesprek. Fleur Agema, rechterhand van de PVV-leider, was er ook. Ze polsten Van Vliet voor het Kamerlidmaatschap.
Jaren later vertelde het Kamerlid in NRC Handelsblad waarom hij op dat aanbod inging: "Ik heb ingeleverd voor die baan. Ik verloor mijn bonus en mijn auto. Kon me niet schelen. Ik was uitgekeken op het werk als fiscalist."
Het werd tijd voor iets nieuws: "Mijn voet tussen de deur van de gevestigde partijen zetten".
En zo verscheen Van Vliet op 17 juni 2010 op het Binnenhof als kersvers Tweede Kamerlid voor de PVV. De Limburger was belastingadviseur en fiscalist geweest bij grote bedrijven. Een keurige carrière, maar altijd op veilige afstand van de politiek. Zijn stap naar Den Haag werd een avontuur.
Van Vliet was in zekere zin een openbaring. Hij bleek benaderbaar voor de pers, wat opvallend is voor een PVV'er. Hij bouwde vriendschappen op met politici van andere partijen. In NRC: "Ik zie niet iedereen buiten de PVV als vijand. Ik maak zelf wel uit met wie ik een biertje drink."
Wat ook duidelijk werd: Roland van Vliet bleek een kundig Kamerlid. Tijdens de debatten in de commissie Financiën wist hij bij andere partijen steun te regelen voor moties en amendementen. Het contrast met de meeste PVV'ers, die niet uitblinken in het voeren van constructieve oppositie, is groot.
Van Vliet voelde zich steeds minder thuis bij Wilders, die de ene extreme uitspraak na de andere deed. Het is een publiek geheim dat de fiscalist vorig jaar bij de VVD heeft aangeklopt: 'Ben ik welkom?' Dat was voor de liberalen onbespreekbaar. Een zetel overnemen van een andere partij is niets minder dan kiezersbedrog.
Het was uiteindelijk de Marokkanenrel ('Minder, minder!') die Van Vliet deed besluiten de PVV te verlaten.
Hij sprak later tegen Elsevier over 'een principiële zaak'. "Wat komt hierna? Roept de PVV dat kinderen met een downsyndroom van basisscholen af moeten? Op de ladder van het geweten wilde ik niet verder afdalen."
Sinds 21 maart 2014 zit hij als eenmansfractie in de Kamer. Enkele dagen na zijn afsplitsing vroeg GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik een debat aan over de Marokkanen-uitspraak van Wilders. Van Vliet zei in de Kamer: "Ik ben vorige week weggegaan bij de PVV. Vanmorgen heb ik zelf fractievergadering gehad. Mijn fractie was unaniem: steun voor het debat." Gelach in de Kamer.
Er is één belangrijke reden waarom hij na het conflict met Wilders niet onmiddellijk is teruggekeerd naar zijn woonplaats Nederweert: het voorzitterschap van de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar het stelsel van woningcorporaties. Een prestigieuze functie. "Dit wordt mijn magnum opus", zei hij herhaaldelijk.
Zijn geluk is dat de enquêtecommissie in het leven werd geroepen tijdens zijn verblijf bij de PVV. Die partij schoof hem naar voren als commissielid. De leden bepaalden onderling wie voorzitter mocht worden. Omdat andere partijen in het (recente) verleden al aan de beurt waren geweest, mocht nu de PVV leveren. Voor het eerst. Het moet gezegd: als onafhankelijk Kamerlid zou Van Vliet dit nooit hebben bereikt.
Het voorzitterschap van de enquêtecommissie maakt hem zichtbaar trots. In zijn vorige leven als PVV'er werd hij benoemd tot voorzitter van de Contactgroep Duitsland, bedoeld om relaties met collega's uit de Bondsdag te onderhouden. Het is een functie zonder veel aanzien, maar ook daar laat het Kamerlid zich graag op voorstaan.
Vandaag starten de openbare verhoren van de commissie-Van Vliet. Of, nog mooier: de enquête-Van Vliet.
De andere commissieleden:
Ed Groot (PvdA, ondervoorzitter)
Farshad Bashir (SP)
Wassila Hachchi (D66)
Anne Mulder (VVD)
Peter Oskam (CDA)
undefined
In het nieuws omdat...
...onder zijn voorzitterschap vandaag de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties begint met de openbare verhoren. Roland van Vliet zit sinds 21 maart 2014 als eenmansfractie in de Kamer. Hij brak met de PVV na de Marokkanenrel rond Wilders.
undefined