De voortekenen zijn niet gunstig voor de beweging van Brinkman

Afsplitsingen van politieke partijen meestal al snel vergeten Alleen Wilders bleek een blijvertje met zijn PVV

Een afsplitsing is niets bijzonders. Alleen al het afgelopen decennium waren er tien. 'Groep-die-en-die' heten ze, naar het afgescheiden lid. Groep Lazrak. Groep Van Oudenallen. Groep Wilders. Politici die zich niet meer konden vinden in de partijlijn en voor zichzelf begonnen.

Grofweg de helft van de afvalligen begint een nieuwe partij. Het is nog onbekend of de eergisteren van de PVV afgesplitste Hero Brinkman dat ook van plan is, maar het zou zomaar kunnen.

Dan is een waarschuwing op zijn plaats: meestal eindigt het in vergetelheid. Wie herinnert zich nog De Nieuwe Partij, de partij van Marjet Ockels, de zus van Wubbo? Kwam voort uit de PvdA in 1994. Of Senioren 2000 uit 1998, een afsplitsing van ouderenpartij AOV? Haalde 0,4 procent van de zetels.

Zelfs bij ChristenUnie-voorloper RPF kenden ze afscheidingen. Daar begon in 1985 Aad Wagenaar voor zichzelf: Groep Wagenaar. Met zijn partij AR'85 poogde hij een zetel te halen, maar faalde. Wagenaar vond uiteindelijk politiek onderdak bij het CDA.

De afgelopen tien jaar begonnen vijf politici een nieuwe partij: De Jong, Wilders, Nawijn, Eerdmans en Verdonk. Drie sneefden al snel. Trots op Nederland, van Verdonk, leek bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 nog iets voor te stellen, maar is inmiddels opgeheven.

Alleen de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders bleek een blijvertje.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden