De voorkeuren van seculieren

Waar waren we gebleven? Gewoon thuis, want door omstandigheden kon ik niet weg. Hoe dan ook, twee weken zonder de druk van zo'n stukje is ook wel eens aardig. Wel heb ik gemerkt dat ik de krant slechter lees als ik geen stukje hoef te maken. Maar vandaag moet het weer.

Veel islam en moslims in de krant van zaterdag. Volgens een onderzoek van de Universiteit Utrecht doen jonge moslims minder aan hun geloof dan hun ouders. Sociologen volgden vanaf 2010 5000 Nederlandse scholieren en voegden daar jongeren van Turkse en Marokkaanse komaf aan toe 'om de gegevens representatief te maken voor de islamitische gemeenschap'. Ik ben dan wel benieuwd naar het aantal mensen dat weigerde mee te doen aan het onderzoek en waarom. Resultaat van het onderzoek: moslimjongeren seculariseren wel maar minder dan christelijke jongeren. Eerlijk gezegd had ik niet anders verwacht, maar dat maakt zo'n onderzoek natuurlijk niet overbodig. Een mens kan zo veel verwachten, maar nu is het wetenschappelijk aangetoond.

In de Verdieping een verhaal over de geloofsbeleving van een moslimmoeder en haar dochter, waarin moeder zich iets strenger aan de regels van het geloof houdt dan dochter. Zo'n verhaal dat je met aandacht leest en dat ook in de seculiere gemeenschap van ons land op welwillendheid kan rekenen. Maar als je dat verhaal aan de hand van bijbelwetenschapper Sam Janse (Letter en Geest) 'verchristelijkt': de term islam verandert in christendom, Allah in God, Koran in Bijbel, moskee in kerk, imam in dominee en hoofddoek in hoed (die door vrouwen in streng-reformatorische kerken wordt gedragen), dan wordt het een verhaal dat door de seculiere gemeente in ons land als bespottelijk wordt gezien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden