De volgende Ronaldo moet voor Ajax zijn/Voetbal

KAAPSTAD - Met de oprichting van de nieuwe club Ajax Capetown heeft Ajax gisteren in Zuid-Afrika voor een wereldprimeur gezorgd. Nog niet eerder in de geschiedenis was een club hoofdeigenaar van een buitenlandse club.

Esther Bootsma

Al zal het Zuid-Afrikaanse voetbal er ook baat bij hebben, het doel van de dure investering is natuurlijk dat er nieuwe talenten uitrollen voor Ajax Amsterdam zelf. Niet alleen tweede en derde Benni McCarthy's, ook de opvolger van Ronaldo trapt al een balletje in de Kaapse townships, daarvan is Ajax overtuigd.

Bij de zebrabar van Planet Hollywood, waar in september een bom ontplofte, staat Danny Blind nietsvermoedend om zich heen te kijken naar de filmsterposters. Hij windt geen doekjes om het bezoek van Ajax aan Kaapstad, waar het traint en morgenavond een wedstrijd speelt. “Je probeert gewoon nieuwe wegen te vinden om talentvolle spelers aan je te binden. Dit is een nieuwe manier om jeugdige Afrikaanse talenten bij Ajax te krijgen.”

Omdat iedereen in dezelfde vijver vist, heeft Ajax besloten de jeugd in Zuid-Afrika zelf te gaan trainen. Volgens de eigen huisstijl. “Volgens onze technische mensen barst het hier van het talent, maar dat moet wel ontwikkeld worden. Je kunt echter moeilijk een jongetje van 13 jaar naar Nederland laten komen”, zegt Ajax-voorzitter Michael van Praag onder dreunende discomuziek.

“Zijn ze wat ouder, dan kan dat wel, maar dan mogen ze maximaal drie maanden blijven omdat je geen verblijfsvergunning krijgt. En ze moeten boerenkool eten, en zuurkool, dat werkt gewoon niet. Dus we willen het hier gaan doen, hier scouten, hier de trainers opleiden. En we willen natuurlijk ook gewoon met Ajax Capetown kampioen worden. De plek voor de beker is al gereserveerd.”

Voor Ajax Capetown zullen twee middelmatig presterende Kaapse eredivisieclubs gaan fuseren: de Capetown Spurs en de Seven Stars, waar Benni McCarthy vandaan komt. Met 51 procent van de aandelen wordt Ajax de hoofdeigenaar, de rest is in handen van de twee andere clubs.

Hoewel de Zuid-Afrikaanse voetbalbond Safa nog wat mort over het contract, vooral omdat de bond pas laat is ingelicht, is volgens Van Praag juridisch alles rond en zal er geen kink meer in de kabel komen voor de officiële start van Ajax Capetown in juni. Pas dan zullen de kosten van het project bekend worden gemaakt.

Het enige wat Ajax nu prijsgeeft is het bedrag van 7 miljoen rand (2,3 miljoen gulden) voor de verbetering van de trainingsvelden. Maar daarnaast moet nog de club worden betaald, de spelers, de trainers en mogelijk zelfs een nieuw te bouwen stadion. Bij elkaar dus nog vele miljoenen guldens.

Maar daar krijgt Ajax wel wat voor terug. Zoals het eerste recht op alle jeugd en alle spelers van Capetown Ajax. Ook mag het contracten weigeren die de spelers met andere clubs willen sluiten. En een deel van de opbrengst van de verkoop van Ajax-Capetown-producten in Zuid-Afrika zal naar Amsterdam gaan.

Dat voetbal business is, is niets nieuws. Maar met de aankoop door Ajax van een buitenlandse club en een jeugdopleiding in Zuid-Afrika lijkt een nieuwe richting te zijn ingeslagen: voetbalclubs als multinationals. “Ik heb dat al aangekondigd toen we vorig jaar naar de beurs gingen”, aldus Van Praag.

Door de 125 miljoen gulden die de beursgang Ajax opleverde, kan de club nu over de grenzen gaan. Niet alleen in Zuid-Afrika is nu een club opgericht, Ajax is bezig met samenwerking met Germinal Ekeren in Belgie en wil daarnaast voetbalscholen opzetten in Ghana.

David Bate, vice-directeur van ABN-Amro in Zuid-Afrika - dat de nieuwe club zal gaan sponsoren - meent dan ook dat de oprichting van Ajax Capetown het hele Europese voetbal zal opschudden. Hij is ervan overtuigd dat andere topclubs zullen volgen, en hun eigen jeugd in Afrika en elders ter wereld gaan opleiden.

Volgens een glunderende Benni McCarthy is dat alleen maar goed. “Als ik al vanaf mijn twaalfde goed was opgeleid, was ik nu nog veel beter geweest”, zegt de 21-jarige Zuid-Afrikaanse volksheld.

Hij werd een paar jaar geleden bij toeval door de Seven Stars van een stoffig veldje op de Cape Flats geplukt en lijkt zich er nauwelijks van bewust dat zijn bestaan mogelijk een rol kan hebben gespeeld bij deze wereldprimeur. “Dat Ajax voor Kaapstad kiest en niet voor Johannesburg, komt gewoon omdat hier heel veel talentjes rondlopen. Maar die jongens moeten wel goed worden getraind, en dat gaat nu gebeuren”, aldus Benni.

Ook volgens Van Praag kan het Zuid-Afrikaanse voetbal alleen maar baat hebben bij deze franchise-overeenkomst. In het (blanke) rugby- en cricketland is voetbal een sport voor zwarten en nog nauwelijks ontwikkeld. Wat dat betreft zal Ajax in de competitie voorlopig ook financieel weinig gewin halen.

“Dat is de vraag van de kip en het ei”, zegt Van Praag. “Daarom zijn er ook zo weinig grote talenten. Maar dat kunnen wij misschien via opleiding bewerkstelligen. We kunnen het niveau van de club verhogen en misschien dat het ook helpt om Zuid-Afrika in 2006 het WK te geven, dat het land zo graag willen hebben.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden