De volgende eindtijd staat al in de agenda

Anti-Iran-betogers in september bij de Israëlische ambassade in New York. Beeld AFP
Anti-Iran-betogers in september bij de Israëlische ambassade in New York.Beeld AFP

Eindtijdprofeet Harold Camping wist zeker dat het einde nabij was, net als zij die geloven in de voorspellingen van de Mayakalender. Toch is de wereld nog niet vergaan. Wanneer is de volgende apocalyps?

Robin de Wever

Goeroe Patrick Geryl: zonnestormen op komst
Eindtijd-auteur Patrick Geryl is iets minder strikt dan de meeste fanatieke 'Maya'-gelovigen. De Antwerpenaar voorziet grote rampen, en berekende dat die zullen plaatsvinden tussen begin december en de loop van de komende weken.

De astronomen van de Maya's en de oude Egyptenaren hadden volgens Geryl unieke informatie over de stand van planeten. Ze zouden voorspeld hebben dat planeten op bepaalde momenten energie opwekken en zogeheten zonnestormen en zonnevlammen veroorzaken. Die zullen de aarde raken en het wereldwijde energienet lamleggen.

Geryl haalde enkele jaren geleden de internationale media met zijn voornemen om in 2012 op een berg in Zuid-Afrika te gaan leven. Daar zou hij op een relatief veilige plaats de apocalyps afwachten.

'Naar Afrika reizen gaat niet lukken', vertelde hij in mei aan Trouw. 'Ik heb nu suikerziekte. Zonder insulinepomp kan ik niet lang leven. Maar goed, waarschijnlijk hoeft dat ook niet. Ik wacht het hier wel af.' Twijfel heeft Geryl niet. 'Ik ben al dertien jaar aan het rekenen. Die wetenschappers weten niet wat ik weet.'

Drachtense voorganger: Jezus komt binnen 23 jaar terug
Orlando Bottenbley had twee jaar geleden groot nieuws voor de lezers van het EO-omroepblad Visie. De voorganger van de baptistische megakerk Bethel in Drachten verwachtte dat hij - als hij gezond bleef 'de wederkomst van Jezus Christus zal meemaken'.

'Een klein rekensommetje leert dat ik de wederkomst van Jezus binnen pakweg 25 jaar verwacht.' Bottenbley hanteert methodes die op bepaalde flanken van het christendom tamelijk populair zijn: hij legt het bijbelboek Openbaring naast de krant.

Globalisering, een mondiale economie die op drift is geraakt en nu zelfs de gezondheid van de planeet in gevaar brengt - al die voorzegde taferelen wijzen volgens Bottenbley op de wederkomst. Een reeks evangelicale en baptistische collega-dominees kwamen de afgelopen decennia tot vergelijkbare conclusies.

Patrick Geryl. Beeld uit een YouTube-video. Beeld
Patrick Geryl. Beeld uit een YouTube-video.

'Het grootste teken van de eindtijd is echter positief: de wereldwijde verkondiging van het Evangelie, die sinds de twintigste eeuw in een geweldige stroomversnelling is gekomen', vertelde Bottenbley de EO-leden.

Ook het joodse volk is belangrijk. Israël, Amerika, Iran - allemaal spelen ze een rol in Bottenbleys politiek-economische theologie.

Mahmoed Ahmadinejad: de verborgen imam is onder ons
Niet alleen Bottenbley beschouwt de internationale politiek als een speelveld van theologische krachten. President Mahmoed Ahmedinejad, Israëls aartsvijand, stelde vijf jaar geleden dat de islamitische eindtijdfiguur is verschenen en dat diens 'hand zichtbaar is in alle zaken die in dit land spelen'.

De zogeheten Mahdi is de verborgen imam, een mythisch figuur die in de negende eeuw verdwenen zou zijn en pas zou terugkeren aan het einde der tijden. De lezing van de president is omstreden. De president zou de Mahdi vooral gebruiken voor politiek gewin.

De laatste imam 'zou de inflatie nooit laten oplopen tot 20 procent en zou niet achter de vele fouten staan die er in dit land worden gemaakt', schreef een kritische elite-geestelijke na Ahmedinejads toespraak. Ook binnen het ayatollahbewind verschillen de meningen over de Mahdi.

En verder...
Ook de tamelijk bekende predikers als David Maasbach (wiens diensten iedere zondag op SBS6 te zien zijn) en Willem Ouweneel (voormalig EO-presentator) verwachten dat Christus binnen aanzienlijke tijd terugkeert.

Ouweneels broer Frank, veelgevraagd als spreker over eindtijd-theologie, viel in juli door de mand toen weblog Goedgelovig melde dat hij in zijn boeken tientallen bronvermeldingen had verzonnen. Frank Ouweneel verwees naar fictieve tijdschriften als World Telescope, Nuclear Focus en Human Watch.

De drang van Israël om Iran aan te vallen is 'kinderachtig', stelde de Iraanse president Mahmoed Ahmedinejad in november. Beeld reuters
De drang van Israël om Iran aan te vallen is 'kinderachtig', stelde de Iraanse president Mahmoed Ahmedinejad in november.Beeld reuters

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden