De 'Vogels' tonen weer veerkracht

Natuurlijk, IJsselmeervogels kan niet alle jaren kampioen worden. Maar de tegenstelling is nu wel erg groot. Nog geen wedstrijd gewonnen en na een gelijkspel bij Genemuiden (2-2) zelfs eenzaam onderaan in de hoofdklasse C.

Drie keer al zag het thuispubliek een minder geachte tegenstander met de volle winst uit Spakenburg vertrekken, dus buigt het hele dorp zich inmiddels over de vraag wat er aan het elftal schort. Op papier hebben hun 'Vogels ' de zaakjes toch aardig voor elkaar? Veel beter dan vorig jaar, toen de tijd had ontbroken om de juiste vervangers voor het overhaast vertrokken duo Pascal de Bruyn en Gerard van der Nooy aan te trekken.

In de aanloop naar dit seizoen was aan alle wensen van de technische staf voldaan. Een goede aanvaller er bij (Raymond Graanoogst), versterkingen voor het middenveld (Rody van der Vlist, Ernesto de Miranda en Theo de Graaf) en ook nog wat aanwas in de breedte (o.a. Bram Zwaan).

Arthur van den Berg zoekt de oorzaak van de schamele klassering dan ook niet in de samenstelling van de selectie. Maar de voorzitter verwijst wel naar de onverklaarbare dingen in de sport: ,,De chemie in de groep ontbreekt.''

Ook trainer Erik Assink heeft nog geen vinger achter het feilen van zijn elftal kunnen krijgen. Binnen de spelersgroep heeft hij zijn eigen functioneren al ter discussie gesteld, vooral als aanzet tot gesprek, niet uit eigen twijfels daarover: ,,Als knuppel in het hoenderhok, om zaken boven water te krijgen.'' Maar de praatsessie leverde geen bruikbare gezichtspunten op. Het vertrouwen in de trainer bleek onveranderd, de onzekerheid bleef. Assink: ,,De pijn zit door het hele elftal, niemand is dus schuldig, wel is er een nieuwe impuls nodig. Dat kan een speler zijn, misschien ook een ander element. We hebben een zetje in de goede richting nodig.''

Misschien is Assink inmiddels op zijn wenken bediend. Jan Ruizendaal wist zaterdag in elk geval de mysterieuze krachten op te roepen die een groep tot een groep maken. Weliswaar onbewust, maar de onbezonnen actie van de doelman op de benen van Wiljan Kattenberg na een half uur wedstrijd had wel verstrekkende gevolgen. Zijn optreden leverde hem persoonlijk een rode kaart op en het maakte van de resterende Spakenburgers een team dat als tiental tot meer in staat was dan als elftal.

Na de pauze was de voor rust opgelopen schade snel hersteld (1-1). Vervolgens werd er hard gewerkt, en goed gevoetbald. En er was ook veerkracht om een nieuwe achterstand ongedaan te maken. Met enig geluk was die derde treffer er ook nog wel gekomen. Maar de stemming onder de meegereisde supporters kon toch al niet meer stuk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden