De voetballer Clarence? Echt waar, ik heb hem nooit beter gevonden dan Jantje Peters.

Daar zat-ie dan, Clarence. Alles had hij uit de kast gehaald. Letterlijk wel te verstaan. Ze keken hun ogen uit, de dienstdoende personeelsleden van RTL 7. Clarence was op campagne en alsof hij de Kamerverkiezingen moest winnen, had hij op alle details gelet. Overkomen, goed overkomen – daar ging het allemaal om. En dus had hij in zijn gevolg een man of tien meegenomen naar Hilversum. Eén man had de opdracht Clarence zo kek mogelijk in de kleren te hijsen. Die medewerker in de hofhouding van Clarence sleepte zich een ongeluk met pakken, truien en hemden. Clarence moest op de werkvloer van de studio naar boven kijken en dan gaf de man van de kleding zijn bindend advies. Belangrijk was bijvoorbeeld dat het tenue in balans moest zijn met de kleren van Barbara, Johan en Willem. Persoonlijk had ik een hermelijnen mantel voor Clarence verwacht.

Toen ging het licht aan en begon de uitzending. Clarence in een stoere trui bij ’mijn grote vriend Johan’ aan tafel. Prachtige, spannende televisie was het. Intussen kon ik mijn gedachten niet losweken van Marco. Wat zou-ie er van vinden, daar in het verre Badhoevedorp? Zo gaandeweg wist ik wel wat Marco dacht. Rare gozer, die Clarence! En hij verlekkerde zich alweer aan de gedachte dat hij binnenkort Sno in de groep had. Die ging beslist iets invullen binnen het team. Sno leek Marco ook een jongen die een best mopje kon tappen in geval van vijf minuten te laat aan tafel.

Ach, die bovenstebeste Clarence had zich alle moeite natuurlijk kunnen besparen. Clarence kan zich volledig richten op de Spelen van Peking. Daar zal hij met Foppe, Ruud en Mark voor goud gaan. Wordt een prachtig toernooi en ik hoop dat de technische staf vlak voor dat toernooi het A-elftal een prestigewedstrijd tegen het Olympisch elftal laat spelen. Goeie genade, wat kan ik nu al uitzien naar dat partijtje.

Hier en daar lees ik stukken en hoor ik geluiden dat Clarence groot onrecht wordt aangedaan. Kan wel zo wezen, maar in dat koor wil ik me toch liever niet mengen. Laten we wel zijn: Clarence heeft tussen 1994 en 2004 in totaal 77 interlands gespeeld. In die reeks maakte hij elf doelpunten. Belangrijker dan dat was het aantal matige tot slechte wedstrijden. Ik schat driekwart op het totaal. Hemeltjelief, wat ik heb ik me op de perstribune vaak geërgerd aan die wijsneus. Hield zich nooit aan de tactische discipline, deed vaak maar wat, wilde altijd spelen op de plek waarvoor de trainer een ander had aangewezen en zeurde tot-ie een ons woog. De voetballer Clarence? Echt waar, ik heb hem nooit beter gevonden dan Jantje Peters. Tikkie breed, ditjes en datjes op het veld. En al die bekers-met-die-grote-oren dan, die hij heeft gewonnen? Ik geef het toe, het is misschien een beetje flauw om het zo te zeggen, maar ik heb altijd het gevoel gehad dat de clubs waar hij voor speelde – en dat waren niet de minste clubs, ook dat geef ik toe – eerder ondanks dan dankzij Clarence die bekers wonnen. Ik meen dat het na zijn laatste gewonnen Europa Cup was, dat Johan Cruijff onze Clarence met de grond gelijk maakte. Dat Clarence nog durfde juichen – zoiets zei Cruijff.

Nou ja, Clarence, je weet natuurlijk ook wel dat het dikke mik is tussen Johan en Marco. Je kunt praten zo lang en zo veel als je maar wilt, je kunt overal op de knietjes gaan, je kunt excuses aanbieden voor je jeugdzonden, je kunt roepen dat je door een overdosis aan zelfvertrouwen op de verkeerde momenten strafschoppen nam en miste, je kunt desnoods de helft van je giga-kapitaal stoppen in prachtige Surinaamse projecten – maar wat je ook doet: zo lang Marco in Zeist op de troon zit, kun je het schudden. Dat nu moet Marco natuurlijk ook eens in het openbaar zeggen. Zou wel zo eerlijk zijn. Scheelt ook heel wat kleren voor televisieprogramma’s.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden