Actrice Ane Dahl Torp geeft trainster Helena Mikkelsen precies de geloofwaardige afwisseling van stoerheid en kwetsbaarheid. Beeld
Actrice Ane Dahl Torp geeft trainster Helena Mikkelsen precies de geloofwaardige afwisseling van stoerheid en kwetsbaarheid.Beeld

De SerieHome Ground

De voetbalcoach uit ‘Home Ground’ heeft wel wat weg van Sarina Wiegman

In Scandinavische series komt een probleem nooit alleen. Dus is seksisme niet het enige waar de vrouwelijke trainer van de mannen tegenaan loopt. Onderlinge twisten, familiegedoe en geldzorgen vormen in de serie ‘Home Ground’ een fascinerende combinatie. 

Ze heeft het blonde haar in een staart, net als veel voetbalsters. Een frons, geen glimlach. Ze kijkt vanaf de zijlijn geconcentreerd het veld in. Soms roept ze iets. Voetbalcoach Helena Mikkelsen, de hoofdpersoon in de Noorse serie ‘Home Ground’, heeft wel wat weg van Sarina Wiegman, de echt bestaande coach die de Nederlandse voetbalvrouwen tot grote hoogte stuwde. Ook Mikkelsen trainde ooit met veel plezier een vrouwelijk elftal, maar aan het begin van de serie stapt ze over naar de mannen. 

Dat wordt al snel aanleiding om nog veel meer te fronsen en te schreeuwen. Het is niet makkelijk om iedereen ervan te overtuigen dat een vrouw de dienst kan uitmaken bij een profclub. Actrice Ane Dahl Torp, bij kijkers wellicht nog bekend van de milieu-doemserie ‘Occupied’, geeft de trainster precies de geloofwaardige afwisseling van stoerheid en kwetsbaarheid. Woedend stormt ze, in niet veel meer dan pyjama, het supportershonk binnen wanneer ze haar auto ‘s avonds besmeurd ziet met verf. Voor één keer laat ze haar zorgvuldig opgebouwde pose van de vrouw die alles onder controle heeft, varen. De auto is later piekfijn terug te zien zonder dat Helena zelf heeft moeten sponzen.

Provincieclub Varg blijkt ook in de kleed- en bestuurskamer een aardig wespennest. Sinds de hoofdtrainer bij deze geheide degradatiekandidaat in de Noorse eredivisie een hartaanval kreeg, aast oudere sterspeler Michael Ellingsen op de trainersfunctie. Deze rol wordt gespeeld door John Carew, de Noorse aanvaller die tot zes jaar terug furore maakte bij Engelse clubs. Een aardige keuze, niet alleen omdat de serie met een echte voetballer een realistisch tintje krijgt, maar ook omdat hij acteert alsof hij nooit anders heeft gedaan. Van het begin af aan zaagt hij aan de stoelpoten van de vrouwelijke trainer, en als ze niet direct omvalt, probeert hij zijn mannelijkheid alsnog te bewijzen in het bed van een minderjarige vrouwelijke fan.

Het tekort van workaholic Helena

Michael probeert zijn medespelers tegen coach Helena op te zetten en de eer naar zich toe te halen voor de zeldzame overwinningen die Varg in het begin van de competitie haalt. Gelukkig wordt Helena geholpen door technisch directeur Espen, die meteen haar tactische kwaliteiten zag. Maar dit is een Scandinavische serie en dus zullen er altijd problemen zijn: de grote geldschieter van de club ziet niks in dat ‘vrouwtje in de dug-out’ en zet Espen steeds harder onder druk om haar te lozen.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, krijgt Helena het aan de stok met haar dochter Camilla, die is meegesleept naar dit saaie provinciestadje en die wanhopig probeert de aandacht te trekken van Helena, die echter ook ’s avonds fanatiek de voorkeur geeft aan analyses van toekomstige tegenstanders. Het tekort van workaholic Helena, of zo men wil de grote offers die een vrouw moet brengen wil ze slagen in een vijandige mannenwereld, wordt fraai weerspiegeld in de treurige ogen van deze goede jonge actrice.

Zo blijft Home Ground het eerste seizoen boeien. Maar daarna? Het is net alsof er in allerijl een vervolg moest worden gemaakt. In het tweede seizoen staan de bekerprestaties centraal, maar lijkt de rode draad losgelaten. Dochter Camilla gaat weg maar komt weer terug, de sterspeler blijft maar gaat toch weg, Helena blijft onverminderd fronsen aan de zijlijn. Op basis van het eerste seizoen houdt de kijker het vol tot het einde, maar ook de afloop van het bekeravontuur kan niet verrassen.

Home Ground, seizoen 1 (10 afleveringen) en seizoen 2 (8 afleveringen). Verkrijgbaar op dvd bij verschillende (online) winkels. Online te zien via lumiereseries.com.

In ‘De Serie’ wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden