De voetbal-op-tv hoofdrolspelers

DE KABELBAAS

DE 'WINNAARS'

Willem van Kooten, zakenman te Hilversum, eigenaar van de platenmaatschappij Red Bullet en van De Hoge Noot. Lid raad van commissarissen Endemol Entertainment. Van Kooten is bedenker van de formule van Sportkanaal en aandeelhouder.

Joop van den Ende, president van Endemol Entertainment BV. Eigenaar van Joop van den Ende produkties en enkele dochterondernemingen. Door Karel van Miert gedwongen uit Holland Media Groep gestapt. Met Endemol aandeelhouder Sportkanaal.

John de Mol, president van Endemol Entertainment bv. Eigenaar van John de Mol Produkties bv. Door Karel van Miert gedwongen uit Holland Media Groep gestapt. Met Endemol aandeelhouder Sportkanaal.

Ruud Hendriks, commercieel directeur van Endemol Entertainment BV, beoogd directeur van Sportkanaal, ex-directeur RTL-Veronique, ex-directeur NBC Superchannel. 'Wat wij willen is goedkoper dan FilmNet'. Is bereid te praten over elke vorm van distributie.

DE 'VERLIEZERS'

Bouke Geersing, directeur gemeenschappelijke diensten NOS, onderhandelaar namens de publieke omroepen.

André van der Louw, voorzitter NOS, voorzitter van HDTV Platform, ex-voorzitter sectie betaald voetbal KNVB. Zijn NOS bezit thans nog de rechten op beelden van de voetbalcompetitie, zendt drie topduels rechtstreeks uit en verleent sublicentie aan FilmNet.

Huib Boermans, algemeen directeur van de Luxemburgse commerciële zenders RTL 4, RTL 5, directielid Holland Media Groep, ex-directeur VNU. Zijn stations en Veronica zenden nu weinig voetbal uit en zullen dus minder merken van de komst van een sportnet.

Paul Kenninck, directeur MultiChoice Europa, moedermaatschappij van FilmNet. Zendt dit seizoen rechtstreekse verslagen uit van 36 Nederlandse competitiewedstrijden, inclusief drie topduels.

POLITIEK DEN HAAG

Aad Nuis (D66), staatssecretaris van onderwijs met media in zijn portefeuille. Volgens hem moet voetbal voor iedereen toegankelijk zijn en mag het niets extra kosten. Nuis vreest precedentwerking als het Sportkanaal doorgaat.

Erica Terpstra (VVD), staatssecretaris volksgezondheid en welzijn, met sport in haar portefeuille. Ziet kansen voor gehandicaptensport op nieuwe zender.

Aart Geurtsen, voorzitter Commissariaat voor de media, oud-bestuurslid Veronica, voormalig lid Tweede Kamer voor de VVD. Belangrijkste taak: het toewijzen van zendtijd en het toezien op naleving van de Mediawet. Denkt dat opzet Sportkanaal strijdig is met de wet.

EUROPA

Karel van Miert, als Europees commissaris verantwoordelijk voor het mededingingsbeleid. Onderzoekt of plannen Sportkanaal in strijd zijn met de Europese wetgeving. Onderzoekt tevens de constructie van de Holland Media Groep.

DE VOETBALBOND

Jos Staatsen, vanaf mei 1993 voorzitter sectiebestuur betaald voetbal KNVB. Was in de jaren tachtig topambtenaar op het ministerie van binnenlandse zaken voordat hij in 1985 werd benoemd als burgemeester van Groningen. In 1991 begon hij voor zichzelf als organisatie-adviseur. Als zodanig heeft hij het ABP gereorganiseerd.

Peter Groenenboom, bestuurslid sectie betaald voetbal KNVB. Heeft van 1968 tot 1992 in verschillende functies bij Philips gewerkt. Sinds 1992 is hij voorzitter van de raad van bestuur bij het haven- en transportconcern Internatio Müller.

Peter Vogelzang, vanaf 1 november 1994 directeur betaald voetbal KNVB. Was voorheen plaatsvervangend hoofdcommissaris van politie in Utrecht. In zijn vrije tijd is Vogelzang voorzitter van de Utrechtse amateurvoetbalclub Elinkwijk.

Arie van Eijden, sinds september 1994 marketing manager van de sectie betaald voetbal. Was zeventien jaar bestuurslid van Ajax, waarvan sinds 1986 commercieel directeur.

Karel Aalbers, woordvoerder betaald voetbal van de KNVB. Sinds 1984 is de voormalige juwelier, de ambitieuze voorzitter van eredivisieclub Vitesse.

Ad Lansink, woordvoerder amateurvoetbal KNVB. De gepromoveerde biochemicus is sinds 1977 Tweede-Kamerlid voor het CDA.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden