De vluchtelingen komen nog wel, maar we zien en horen ze niet meer

Vluchtelingen in de haven van Calabrië in Italië afgelopen mei. Beeld afp
Vluchtelingen in de haven van Calabrië in Italië afgelopen mei.Beeld afp

Volgens de IOM, de in Zwitserland gevestigde International Organisation for Migration, arriveerden dit jaar tot nu toe ruim 263.000 mensen in Europa via de Middellandse Zee. Dat verschilt niet veel van het aantal vorig jaar rond de zomer. Maar toen volgden de media de Syriërs, Irakezen en Afghanen die de conflicten in hun land ontvluchtten op de voet.

Pieternel Gruppen

Nu is het stil, terwijl de cijfers laten zien dat de crisis nog niet voorbij is. Of zoals Gauri van Gulik, vervangend directeur Europa van Amnesty International, het deze week verwoordde: "Europese regeringen zeggen dat ze de crisis hebben opgelost omdat we haar niet zien, niet ruiken en niet horen." Deze onzichtbaarheid heeft vooral te maken met de sinds een paar maanden praktisch afgesloten Balkanroute, waarlangs vorig jaar het grootste deel van de 1 miljoen vluchtelingen de tocht naar Europa ondernam.

De tienduizenden mensen die nog altijd in Griekenland en Italië in centra worden opgevangen, zijn voor journalisten minder gemakkelijk te bereiken. Laat staan de vluchtelingen die op gammele boten aan boord gaan om de oversteek naar Europa te wagen.

Turkijedeal
Hun aantal richting Griekenland is, na een flinke piek begin dit jaar, afgenomen. Dat gebeurde na de deal die de Europese Unie en Turkije in het voorjaar sloten. De Griekse premier Tsipras lijkt zich zorgen te maken over het nakomen van deze overeenkomst nu de relatie tussen Brussel en Ankara verslechtert. Hij zou zijn vakantie hebben afgebroken om de komende dagen de situatie te evalueren.

Richting Italië vertrokken net als voorgaande jaren nog altijd volgepakte boten vanaf de Libische kust. Alleen al vorige maand zetten 24.000 mensen voet aan Italiaanse wal. Dat zijn er iets meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De IOM interviewde honderden van hen om voorzichtig wat trends te signaleren. Vanaf Libië zijn het vooral twintigers uit Nigeria, Eritrea en Gambia die naar Italië trekken, constateert de organisatie. Over de tocht naar Europa vanaf hun land van herkomst doen ze gemiddeld 110 dagen, schat de IOM.

Eén harde conclusie durft de IOM te trekken. Het aantal mensen dat de overkant niet haalt, neemt toe. Dit jaar verdronken al ruim drieduizend mensen in de Middellandse Zee tijdens de overtocht naar Europa. Dat zijn er een paar honderd meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden