De vluchtelingen komen. Als rechtsom niet lukt, gaan ze linksom

Bij het plaatsje Röszke aan de Servisch-Hongaarse grens zijn rellen uitgebroken tussen migranten en de politie. Beeld epa
Bij het plaatsje Röszke aan de Servisch-Hongaarse grens zijn rellen uitgebroken tussen migranten en de politie.Beeld epa

Nu de Hongarije de grensovergang met Servië heeft afgesloten, zoeken vluchtelingen hun heil in Kroatië. De bewaking bij de Hongaarse grens is inmiddels zo aangescherpt dat er rellen zijn uitgebroken. Bij het plaatsje Röszke, zette de politie traangas en een waterkanon in om te voorkomen dat vluchtelingen de grens overstaken. De migranten gooiden op hun beurt met stenen en stichtten brandjes. Twee kinderen zouden gewond zijn geraakt toen zij door over het hek werden gegooid. Tevens zouden twintig agenten verwondingen hebben opgelopen.

Andere migranten proberen het nu via Kroatië, een land dat lid is van de Europese Unie. Bij de grensovergang Tovarnik kwamen woensdag zo'n vijfhonderd migranten Kroatië binnen. De Kroatische president Kolinda Grabar-Kitarovic heeft volgens mediaberichten aan de regering gevraagd om de nationale veiligheidsraad bijeen te roepen. Volgens haar moet er een 'overrompeling'van vluchtelingen worden verwacht.

Tientallen migranten zouden door korenvelden in de richting van de Servische grens met Kroatië lopen. Eerder werd al bekendgemaakt dat zeker tien bussen met vluchtelingen werden omgeleid om Hongarije te mijden.

De vluchtelingen komen door Servië heen, onderweg naar hun gewenste eindbestemming in Noord- en West-Europa. Ze willen zo snel mogelijk door naar Oostenrijk of Slovenië, de eerste landen op de route die deel uitmaken van de Schengenzone, waarbij paspoortvrij reizen mogelijk is in de aangesloten landen.

Harder optreden
Hongarije heeft Servië gevraagd op te treden tegen de vluchtelingen aangezien die zich op Servisch grondgebied bevinden. De Serviërs op hun beurt veroordeelden het gewelddadige optreden van de Hongaarse politie. Secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties reageerde woensdag geschokt op de behandeling van migranten bij de Hongaars-Syrische grens. Hij noemde de situatie 'schokkend'en 'onacceptabel'. Hij benadrukte dat vluchtelingen in Europa met respect voor mensenrechten behandeld moeten worden.

Hek om Europa
Het aantal asielzoekers dat Hongarije binnenkomt is sinds de strengere controles sterk gedaald. Maandag kwamen vlak voor het sluiten van de poorten nog bijna 10.000 mensen binnen. Dinsdag waren er nog 366 migranten doorheen geglipt.

De rechtse regering van Hongarije heeft een hek gebouwd langs de grens met Servië om vluchtelingen tegen te houden. Het land maakte woensdag bekend de grens bij Röszke nog zeker dertig dagen dicht te willen houden. Militairen bereiden ook al werkzaamheden voor om het hek verder te trekken langs de grens met Roemenië. De Roemeense premier Victor Ponta zei dat die actie deed denken aan het Europa van de jaren dertig en noemde het hek contraproductief voor het oplossen van het vluchtelingenprobleem en de onderlinge verhoudingen tussen de Europese landen.

Registratie
De vluchtelingen die Kroatië bereiken worden door de politie geregistreerd en vervoerd naar opvangcentra in de buurt van de hoofdstad Zagreb. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bevestigd dat woensdag 1300 migranten de grens zijn overgestoken. Het zou gaan om voornamelijk vrouwen en kinderen. De verwachting is dat de komende dagen zo'n 4000 vluchtelingen uit Servië zullen arriveren.

Migranten die door willen reizen naar West-Europa worden niet tegengehouden, heeft premier Zoran Milanovic laten weten. "Kroatië is klaar om die mensen te ontvangen en door te sturen naar de landen waar ze heen willen, duidelijk Duitsland en de Scandinavische landen", zei Milanovic in het parlement. "Ze mogen Kroatië doorkruisen en we zullen ze helpen. We maken ons klaar om dat mogelijk te maken." Volgens de Dublinafspraak moeten vluchtelingen opgevangen worden door het land van aankomst.

Mijnenveld
De route die de migranten door Kroatië lopen is niet geheel zonder gevaar. Het land heeft in allerijl mijnenexperts gestuurd naar het oostelijke grensgebied, waar nog altijd mijnen liggen uit de tijd van de Joegoslavische burgeroorlog. Volgens Balkan Insight, een organisatie voor onderzoekjournalistiek in Oost-Europa, liggen in Kroatië mijnenvelden verspreid over een gebied van 505 vierkante kilometer. Veel van deze velden zijn niet gemarkeerd.

De Kroatische overheid heeft een Facebookpagina samengesteld die de vluchtelingen veilige routes suggereert. De pagina bevat verder telefoonnummers waarmee om hulp en informatie kan worden gevraagd. Tot nu toe kozen de de meeste vluchtelingen vooral routes via Macedonië en Servië. Kroatië liet relatief weinig mensen door. Zagreb heeft met de verwachte groei van het aantal migranten nu 6000 politiemensen naar zijn grenzen gedirigeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden