De vloggende wethouder van Houten komt zelf nooit in beeld

politiek | Jocko Rensen is de enige vloggende wethouder van Nederland. 'Ik wil anderen laten zien wat er in de gemeente leeft.'

Op zijn eigen YouTube-kanaal staan inmiddels 73 filmpjes, strak gemonteerd, met een vrolijk muziekje erbij, wat bewegende grafische elementen en een heuse aftiteling. Wethouder Rensen (PvdA) bezoekt een asielzoekerscentrum, wethouder Rensen interviewt Job Cohen over 'theedrinken', wethouder Rensen deelt samen met de burgemeester de dag voor Koningsdag de lintjes uit. De gemeente Houten is er inmiddels aan gewend dat Rensen altijd 'Flip' meeneemt, zoals hij zijn ietwat verouderde Flip-HD-camera liefkozend noemt. En áls hij wat interessants meemaakt of tegen een mooie ontmoeting aanloopt, dan komt Flip uit de binnenzak van zijn colbert.

Heeft u eigenlijk niet een veel te saaie baan voor een vlogger?

"Nee, helemaal niet. Dat vooroordeel is juist een van de redenen waarom ik dit ben gaan doen. Ik wil laten zien dat het wethouderschap heel interessant is, een rijke functie, en dat bestuurders van deze gemeente midden in de samenleving staan. Dat klinkt als een cliché, maar in Houten kunnen alle leden van het college zeggen dat ze hun kinderen in deze nieuwe stad hebben laten opgroeien. Ze maken onderdeel uit van de gemeenschap en willen daar ook naar handelen. Dat doe ik onder andere via mijn vlogs."

De meeste vloggers komen prominent in beeld en trekken zo een groot publiek. We zien u nooit zelf in de filmpjes terug en horen alleen uw vragen. Vindt u zo'n stick voor een camera op afstand te ingewikkeld?

"Ik blijf doelbewust uit de spotlights. Het gaat niet om mij, maar over wat of wie mij inspireert. Uiteindelijk zegt dat natuurlijk ook veel over mijzelf, maar ik blijf graag op de achtergrond. Ik zie mijn termijn als wethouder als reis, als een bestuurlijke expeditie waarop ik mensen ontmoet en landschappen tegenkom. De kijker zit op mijn schouder en ziet wat ik zie."

Wie zijn die kijkers eigenlijk?

"Er is geen peil op te trekken, maar soms heb ik duizenden bezoekers en dan weer slechts tientallen. Ze zijn allemaal wel maatschappelijk geïnteresseerd. Vaak kijken gewone burgers, maar ook ambtenaren en collega-bestuurders. En ik hoop natuurlijk dat ik kijkers overhaal om ook de politiek in te gaan."

Zijn er ook maatschappelijke 'landschappen' waar u het liefst aan voorbijloopt met de camera ín de zak?

"In Houten is niet alles koek en ei. De maakbare samenleving bestaat niet, dus moet je accepteren dat het op bepaalde gebieden minder gaat. Mijn vlogs kunnen ook gaan over een negatief onderwerp als armoede en overlast, maar ik focus altijd op de aanpak daarvan en het perspectief dat er vaak wel degelijk is. Met de filmpjes wil ik vooral verbinden. Ik wil anderen laten zien wat er in de gemeente leeft en hoe problemen kunnen worden opgelost. Door professionals of gewone burgers. Ik wil vooral dat enthousiasme overbrengen."

De mensen bij wie u als bestuurder op bezoek komt: vinden die het allemaal prima dat Flip meekijkt?

"Ik vraag het meestal netjes van te voren. Maar een enkele keer word ik teruggefloten. Ik filmde een keer op een disco voor autisten en deejay Tom vond het prachtig, maar de organisatoren waren minder tevreden. Daarom heb ik alle gezichten onherkenbaar geblurd. Het bleef uiteindelijk een mooie vlog."

Krijgt u weleens de vraag: 'Drukke wethouder, in wiens tijd zet u al die filmpjes in elkaar?'

"Ik heb op die vraag een heel goed antwoord. Dit is mijn zondagochtend-dingetje. Vroeger pakte ik dan een goed boek, nu laat ik me bij de samenstelling van de vlogs door de hoofdpersonen inspireren. Ik ga dóór tot de honderd."

Alle filmpjes van de vloggende wethouder staan op www.youtube.com/c/jockorensen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden