Etalage Instagram

De vloer van een hotelgang als vernuftig geknoopte schilderij

Instagram-foto's met de hashtag #hotelcarpet Beeld Instagram
Instagram-foto's met de hashtag #hotelcarpetBeeld Instagram

Reisschrijfster Iris Hannema zwerft deze zomer rond op Instagram en ziet hoe we onszelf etaleren. Aflevering 4: #hotelcarpet

Iris Hannema

Hypes zijn er ineens, geboren in de nacht en plots zó dominant dat niemand zich de tijd vóór de opkomst nog kan herinneren. En zoals dat gaat met hypes en eendagsvliegen die te snel furore maken, is het binnen een voorspelbare tijdsspanne ook weer over, poef: ineens helemáál uit.

Denk aan de honderdduizenden filmpjes van Ice Bucket Challenge (bak ijswater over je hoofd gooien), de app Kamergotchi (‘Zondag met Lubach’ lanceerde een spel waarin je een Kamerlid naar keuze kunt verzorgen) en de Banana Sprite challenge (video’s van mensen die proberen twee bananen en een liter Sprite naar binnen te werken zonder over te geven).

Precies zo’n korte spanningsboog heeft onlineroem bij mensen die tijdelijk wereldberoemd zijn omdat hun post(s) viral is gegaan. Ook dat overkwam de heer Young, piloot en geestelijk vader van de populaire hashtag #hotelcarpet (meer dan twaalfduizend posts van hoteltapijtprints). Hij zag zijn Instagramaccount @myhotelcarpet in één enkele week groeien naar vijfhonderdduizend volgers en het mag gezegd: het is net alsof hij niet op de vloer van een hotelgang maar op vernuftig geknoopte schilderijen is gaan staan. En zoals een griepvirus op kantoor om zich heen slaat, zo kwam het dat de onlinegemeenschap in navolging van de piloot óók prachtige kleurknallende hoteltapijtdesigns ging posten. Opvallend is de gigantische variëteit aan vernuftige tapijtontwerpen (heeft u ooit met aandacht gelet op hoteltapijt?).

Verder is één van de belangrijkste online-regels veelvuldig te zien: de punten van schoenen of geslipperde tenen poserend op het uitgekozen tapijt. Betekenis: zie hier het visuele bewijs dat ik deze foto echt zelf heb gemaakt en dat dit dus geen copy-paste downloadfoto van een ander is (voor voetenfans is er #feet, twaalf miljoen paar blote voeten, ook vaak alleen de voetzolen wat net weer onsmakelijk uitpakt). Zelf heb ik altijd blind aangenomen dat mensen die hun voeten (laat staan hoteltapijt!) fotograferen, de verwondering voor de buitenwereld voorbij zijn (exact hetzelfde gevoel krijg ik van mensen die de ganse dag met witte oordopjes of koptelefoon op rondlopen). Maar ik heb nagedacht, #hotelcarpet is juist een ander soort verwondering, een nieuw tijdelijk soort en het begint met een h.

Lees ook de verhalen die eerder verschenen in deze reeks: #cutecouple, #earlybirds en #passengershaming.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden