Soap & co

De vloek van de schatrijke Griekse familie Onassis

Athina Onassis en haar Braziliaanse ex-man Alvaro Affonso de Miranda Neto, ook bekend als Doda in 2006 bij Jumping Hasselt. Beeld ANP
Athina Onassis en haar Braziliaanse ex-man Alvaro Affonso de Miranda Neto, ook bekend als Doda in 2006 bij Jumping Hasselt.Beeld ANP

De schatrijke Griekse familie Onassis wordt achtervolgd door het noodlot. De jongste telg, Athina, is geen uitzondering.

Athina Onassis (33) heeft het verbruid bij de Grieken. De kleindochter van de beroemdste Griek uit de moderne geschiedenis, scheepsmagnaat Aristoteles ‘Ari’ Onassis, verkwanselde het privé-eiland Skorpios aan een Russische zakenman die er een luxe resort gaat bouwen. Op het eiland in de Ionische Zee liggen nota bene haar moeder Christina, haar opa Ari en haar oom Alexander begraven. En Ari trouwde er met Jackie Kennedy, die vanaf dat moment als Jackie O. door het leven zou gaan; een stukje Griekse geschiedenis dat haast met de Akropolis kan wedijveren.

Jackie Kennedy toen ze nog getrouwd was met John F. Kennedy.  Beeld Reuters
Jackie Kennedy toen ze nog getrouwd was met John F. Kennedy.Beeld Reuters

Hoe Athina hiertoe kwam? Geldnood kan het niet geweest zijn, want als enige nog levende nakomeling van Ari zit ze er warmpjes bij. Bekend is dat ze een hekel heeft aan het eiland – en eigenlijk aan heel Griekenland. “Ik heb een aversie tegen alles wat Grieks is”, zei ze al op haar dertiende. Ze komt er zo min mogelijk, momenteel woont ze in Brazilië. Dat heeft weer alles te maken met de vloek die de familie Onassis lijkt te achtervolgen.

Athina Onassis met haar moeder Christina in 1988. Beeld AFP
Athina Onassis met haar moeder Christina in 1988.Beeld AFP

Het begon met de dood van Alexander, in 1973 stortte zijn vliegtuig neer. Ari was gebroken door het verlies van zijn zoon, zijn gezondheid ging achteruit en hij stierf in 1975. Zijn dochter Christina bleef alleen over – schatrijk. In 1984 trouwde ze met Thierry Roussel. Het was haar vierde huwelijk – de eerdere verbintenissen duurden nooit langer dan twee jaar en ook dit keer liep het snel mis: nog voor hun kind geboren was, had Thierry al een ander. Christina stortte zich op dochter Athina, haar enige kind. Niets was te gek. Toen het meisje schaapjes wilde tellen, kocht Christina een kudde, inclusief herder. Maar ook Christina werd getroffen door de vloek: in 1988 stierf ze aan een hartaanval.

In botsing met de Grieken

Athina, toen drie jaar, moest bij haar vader in Zwitserland gaan wonen. Een hechte band kregen ze niet. Toen ze op haar 18de het Onassis-fortuin erfde, kwam ze onaangenaam in botsing met de Grieken. Het was logisch geweest dat ze ook president zou worden van het Alexander Onassis Fonds dat opa Ari had opgericht. Maar de bestuurders van het fonds, dat studiebeurzen verstrekt, wilden haar niet: “We gaan de leiding niet overdragen aan iemand die geen connectie heeft met onze cultuur, religie, taal en geschiedenis. Iemand die nooit heeft gestudeerd en geen dag in haar leven gewerkt heeft.”

Athina Onassis in actie bij de Longines Paris Eiffel Jumping 2018 wedstrijd. Beeld REUTERS
Athina Onassis in actie bij de Longines Paris Eiffel Jumping 2018 wedstrijd.Beeld REUTERS

Daar kon Athina het mee doen. Je zou denken dat dit een definitieve breuk met Griekenland zou veroorzaken, maar dat was niet zo. Athina bouwde een aardige sportcarrière op als springruiter en opvallend genoeg doet ze dat als Griekse – ze vroeg er in 2001 zelfs een nieuw paspoort voor aan en liet doorschemeren dat ze graag voor het land zou uitkomen op de Olympische Spelen.

Toch weer het noodlot

Via de sport ontmoette ze ook haar grote liefde, de Braziliaanse ruiter Doda de Miranda, met wie ze in 2005 trouwde. Maar al snel sloeg het noodlot weer toe. Doda’s ex, met wie hij een dochtertje had, pleegde zelfmoord. Een paar jaar later ontdekte Athina dat Doda haar bedroog.

Doda de Miranda met zijn dochter Viviane en verloofde Denize Severo

De echtscheiding werd een slagveld, omdat Doda probeerde de vrij duidelijke huwelijkse voorwaarden – hij zou niets krijgen – aan te vechten. Eind vorig jaar trok hij aan het kortste eind, maar inmiddels staat hij alweer op het punt te trouwen met een fotomodel. Het stel laat zich overal fotograferen zodat ze zeker weten dat Athina, die alleen is achtergebleven, het niet kan ontgaan.

Wat betreft tragedie is Athina een echte Onassis en door en door Grieks – of ze nou wil of niet.

Harmen van Dijk bespiegelt in Soap & Co wekelijks de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten. Lees hier meer afleveringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden