De vloek van Babe

Wij nuchtere Nederlanders hebben het niet zo op met die gekke Amerikanen als ze maf worden van de World Series. Wij vinden dat overdreven idioterie en snappen het niet; wij hebben geen sportcultuur zoals die mafkezen daar wel hebben. Wij leven niet met een sportverleden, wij weten niet eens wie er tien jaar geleden voetbalkampioen was. Wij lachen ook als we horen dat de Boston Red Sox de World Series hebben gewonnen en dat daardoor The curse of The Bambino opgeheven is. Wij hebben geen idee wie The Bambino was. Wij hebben nog nooit van een vloek in welke sport dan ook gehoord.

Mart Smeets

Het waren voor Amerikanofielen (ik ben ook zo'n verknipte fanaat) twee grandioze weken. De Boston Red Sox wonnen (na met 3-0 te hebben achtergestaan) van de fameuze, opgeblazen New York Yankees en mochten dus in de World Series spelen.

Als zoiets gebeurt ontploft Amerika. Niet alleen John Kerry gaat op de barricaden om zo luid mogelijk te verkondigen dat hij fan van de Red Sox is, eigenlijk wil iedereen dat wel zijn. De Red Sox, in al hun grootheid, maar ook met al hun beperkingen, zijn namelijk de geboren verliezers van de Amerikaanse sport. Zij lijden onder 'De vloek van de Bambino' en zullen daar nooit overheen komen.

De Red Sox wonnen de World Series in 1912, 1915, 1916 en 1918 en waren in die tijd een grote, beroemde toporganisatie. Hun werper en buitenvelder heette Babe Ruth, een fenomeen dat later de bijnaam The Bambino meekreeg en algemeen beschouwd wordt als De Grootste Amerikaan Ooit. In 1920 verkocht de eigenaar van Boston (een soort Joop van den Ende) zijn sterspeler voor 100000 dollar aan de New York Yankees (zoals men in die tijd vertelde om de dure Broadway-musical 'No No Nannette' te kunnen financieren) en begon, zoals de mare gaat, de vloek.

Natuurlijk geloven wij daar niet in, en uiteraard is dat grote onzin, maar de Red Sox wonnen nooit meer de World Series. Ze werden nooit meer heilig verklaard en verwerden tot het lachertje van de Amerikaanse sport. Ze werden The Losers genoemd, de verliezers. Met vele, vele verlieswedstrijden, stommiteiten, missers en steeds weer die wetenschap dat men nooit meer de World Series kon winnen.

De vloek van de verkoop van de sterspeler bleef boven en binnen de ploeg hangen en werd zo groot dat hele volksstammen in de oostelijke staten (ruwweg heel New England) erin gingen geloven.

Het zal vanmiddag in Boston een onvergetelijke zee van mensen zijn als de Red Sox rondgereden zullen worden in de grootste parade die men ooit meemaakte. De verwachtingen zijn dat meer dan vijf miljoen mensen naar Boylston Street en omgeving zullen komen om daar het opheffen van de vloek te vieren. Na al die jaren, na al die stupide verlieswedstrijden en net-niet partijen heeft Boston weer groots gewonnen en dat wil met weten ook.

Maar hoe zit het met die vloek?

Weer een ander verhaal vertelt dat die curse opgeheven werd in september. In een wedstrijd tussen de Yankees en de Red Sox sloeg Manny Ramirez een homerun en landde de bal pardoes in het gezicht van een jonge fan. Het gevolg: een pijnlijk aangezicht en twee gebroken tanden. Niets aan de hand zou je zeggen, maar wat was het geval? De jongen was Yankee-fan en bleek in het huis te wonen waar Babe Ruth tijdens zijn New Yorkse jaren had gebivakkeerd. Volgens velen was de vloek op dat moment gebroken, maar net zo fantastisch als dit verhaal zijn alle andere van de laatste dagen en weken. Hele internetsites stonden ervoor open, kranten lieten ingezonden brieven toe waarin mensen hun gedachten kwijt konden, en dat allemaal dus over iets waar wij waarschijnlijk onze schouders over op zouden halen.

Zo was het afgelopen donderdag, vlak voor de vierde wedstrijd van de World Series begon, maansverduistering en was de lucht boven St. Louis, waar gespeeld werd, ineens donkerrood gekleurd. Red Sox-rood. Velen zagen ineens de vloek opgeheven. God had zijn goedkeuring gegeven om de Red Sox eindelijk te laten winnen. Men had er 86 jaar op gewacht.

Zoals vandaag in Boston gezegd en geschreven wordt: vele oudjes kunnen nu rustig sterven. De vloek is gebroken. Dat de rust op aarde moge terugkeren.

U lacht bij dit alles? Ik geloof er heilig in. Ik koop volgende week een Red Sox-kampioenspet en zal die met trots dragen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden