De vlag kan uit: 'PowNews' stopt!

WILLEM PEKELDER

In de affaire Onno Hoes komen twee verborgen agenda's bijeen: 'PowNews' wil zijn vierjarig bestaan afsluiten met een daverende uitsmijter en een jonge 'lokhomo'zoekt televisie-roem. Dat daarvoor de burgemeester van Maastricht moest sneuvelen is toeval. Het had net zo goed een andere gezagsdrager kunnen zijn. Maar de naïeve Hoes was veruit de makkelijkste prooi. Hij was immers al eerder door de mand gevallen met een 'toyboy'.

De actie past geheel in de stijl van omroep PowNed: hufterig, verloederend en journalistiek beschamend. De vlag uit dat 'PowNews'stopt! Maar voorlopig hebben ze hun einddoel bereikt: iedereen heeft het nu over die fatale laatste uitzending. Of 'lokhomo' Robbie Hasselt óók tevreden kan zijn, is de vraag. De producer in opleiding - aan het MBO-college Hilversum - krijgt nooit een tv-job, hebben de 'RTL Boulevard'-sterren Peter van der Vorst en Winston Gerschtanowitz pas geroepen.

Opvallend dat uitgerekend de roddeljournalistiek de ethische kaart trekt. Op de avond van het aftreden hoorde je er verder niemand over. Ja, hooguit dat het stiekeme gefilm van 'PowNews' walgelijk is, maar daar bleef het bij. Het ging over homorechten (Ferry Mingelen in 'Pauw'), het onderscheid tussen privé en publiek voor een bestuurder (weinig verschil, volgens Job Cohen in 'Nieuwsuur') en de vraag of de Maastrichtse raad zijn burgemeester voldoende had gesteund (ook 'Pauw').

'PowNews'-presentator Dominique Weesie had moeten verschijnen. Om antwoord te geven op de vraag: Zeg, sinds wanneer is het hameren op seksueel fatsoen een speerpunt in jullie programmering? Is dat vóór- of nádat jullie onze vrijgezelle premier hadden gevraagd: "Nog geneukt vannacht?" En hoe ligt de relatie tussen jullie blijkbaar nieuwe moreel-ethische code en het gebruik van verborgen camera's? Maar Weesie gaf nergens thuis. We hoorden alleen dat 'PowNews niet highfivend' over de werkvloer ging nu Hoes was opgestapt ('RTL Boulevard'). Zou het werkelijk? Niet highfivend? Wat dan wel? Bedroefd? Gegeneerd?

Na Weesie had NPO-baas Henk Hagoort moeten opdraven. Wat maakt 'PowNews' met z'n geheime camera tot een publiek programma?, hadden ze hem moeten voorleggen. En: Mag PowNed maatregelen verwachten? Maar ook die vragen werden niet gesteld. Het enige 'ethische' wat we zagen waren de krokodillentranen van Hoes' ex-man Albert Verlinde. Tranen zo groot dat je een vochtvreter onder je tv-toestel moest plaatsen.

"Je moet toch een privé-afspraak kunnen maken?!", verzuchtte het 'Boulevard'-boegbeeld. "Logisch dat Onno juridische stappen wil ondernemen." Omdat hij zelf ook wel doorhad dat het een beetje hypocriet klonk, ging Verlinde meteen over op de verdediging van zijn eigen programma. "Ik hoor de kijker al zeggen: daar heb je 'Boulevard' met z'n beelden uit de parkeergarage" (gedoeld werd op een uitzending uit 2009 met een zoenende Yolanthe Cabau van Kasbergen en Wesley Sneijder). "Nou", vervolgde de presentator, "iedereen weet dat in een parkeergarage camera's hangen. Bovendien hadden we 's middags gebeld dat we de beelden gingen uitzenden, en er is niemand vóór gaan liggen."

Tot zover de ethiek van de commerciële omroep. Nu nog die van de publieke.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden