De Vlaamse Leeuw klinkt uit volle borst

PS-leider Di Rupo: We moeten nu samen moed vatten om een evenwichtig akkoord te bereiken. (FOTO REUTERS) Beeld REUTERS
PS-leider Di Rupo: We moeten nu samen moed vatten om een evenwichtig akkoord te bereiken. (FOTO REUTERS)Beeld REUTERS

„De afkorting N-VA staat vanavond voor nil volentibus arduum”, zei historicus Bart De Wever gisteravond in Brussel in zijn overwinningstoespraak voor honderden uitzinnige aanhangers. „Voor hen die willen is niets onmogelijk.”

Gijs Moes

De top van de N-VA kwam het podium op onder begeleiding van ’Tonight’s gonna be a good night’ van de popgroep Black Eyed Peas. Maar de Franstalige tv-kijkers zullen eerder onthouden met welk lied de toespraak werd afgesloten: de Vlaamse leeuw, uit volle borst gezongen.

De Wever zette het succes van zijn partij in perspectief. „Minder dan tien jaar geleden hebben we deze partij opgericht op het puin van de vroegere Volksunie. In 2003 behaalden we één zetel en de buitenwereld dacht hardop: Die zien we nooit meer terug. Vandaag wint de N-VA de verkiezingen.”

Voor zijn aanhangers, die zwaaiden met Vlaamse en Europese vlaggen, probeerde De Wever direct enige bescheidenheid te tonen. „Vandaag heeft 70 procent van de Vlamingen níet voor ons gestemd. Nu moeten we bruggen bouwen, andere partijen hebben rake klappen opgelopen en dat kan voor negatieve emoties zorgen.”

De Wever moet dus eerst zorgen dat hij andere Vlaamse partijen om zich heen kan verzamelen, voor hij de confrontatie met de Franstaligen aangaat. „Als hij het op z’n eentje moet doen, is de kans op succes zeer gering”, zei de Gentse politicoloog Carl Devos.

Dan moet hij de Franstaligen duidelijk maken dat hij het land niet direct wil opsplitsen. „Geen revolutie, maar evolutie”, zegt De Wever daarover.

De staatshervorming is niet het enige doel van de N-VA. „We moeten ook de overheidsfinanciën saneren. Dat moeten we allemaal samen doen, daarom reik ik ook de hand aan de Franstaligen.”

Aan de andere kant van de taalgrens is de Parti Socialiste de eerste gesprekspartner van De Wever. De PS behaalde – relatief – een nog beter resultaat onder de Franstalige kiezers, met 35 procent van de stemmen.

PS-leider Di Rupo zei in zijn overwinningstoespraak het ’sterke signaal uit Vlaanderen’ te begrijpen. „Een groot deel van de Vlaamse bevolking wil dat het land evolueert. Om België te stabiliseren moet dat signaal gehoord worden. We moeten nu samen moed vatten om een evenwichtig akkoord te bereiken.” Ook Di Rupo ziet twee grote uitdagingen: een staatshervorming en een beter sociaal beleid.

Zo staan de twee grote winnaars van deze verkiezing tegenover elkaar. De Vlamingen willen meer zelfstandigheid en ze vinden dat er vooral bezuinigd moet worden op de overheidsuitgaven. De Franstaligen – zeker de socialisten – willen desnoods wel meewerken, maar dan in ruil voor extra geld.

De grote verschillen in visie op het land zijn ook het gevolg van de totaal gescheiden campagnes. Aan beide kanten van de taalgrens hebben verschillende partijen met elkaar gestreden en die strijd werd verslagen door verschillende media. „Wij hebben onze democratie en wij hebben onze keuze gemaakt”, aldus De Wever. „Zij hebben hun democratie en zij hebben hun keuze gemaakt. Nu moeten we tot elkaar zien te komen.”

Bart De Wever heeft zijn historische overwinning nu binnen. Als hij die gebruikt om een akkoord te sluiten met de Franstaligen over de staatshervorming, verdient hij echt een plaats in de Belgische geschiedenisboeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden