De vistest

Soms rijdt er een auto voor je met de sticker van een vis op de bumper. 'Hier zit een gristen achter het stuur, die zich voor het evangelie niet schaamt,' betekent dat. In de dagen van de christenvervolgingen was die vis het geheime teken van de gelovigen. In de letters van het Griekse woord voor vis, ICHTHUS, zagen zij de beginletters van een kleine belijdenis: Iesous Christos Theou Huios Soter, Jezus Christus Gods Zoon Redder.

Wat zou ik ook graag met zo'n vis op mijn bumper op de A1 van mijn Heer en Heiland getuigen! Zou de Evangelische Boekhandel die dingen verkopen? Ik ben er nog nooit geweest. Mijn broer wel. Hij was nieuwsgierig of ze er Het verhaal gaat op de plank hadden. ,,Nee, dat boek verkopen wij niet, maar ik kan het wel voor u bestellen,'' zei de jongeman van de winkel ruimhartig.

Wie met een vis wil rondrijden moet natuurlijk ook ruimhartig zijn, dus ik die evangelische winkel in. ,,Hebt u voor mij zo'n sticker met een vis erop?''

,,U bedoelt de Ichthusvis voor op uw wagen?''

,,Ja, die bedoel ik.''

En ja hoor, daar lagen ze, in een bakje, rechts op de toonbank. Met een stapeltje formulieren ernaast. De Vistest las ik. ,,Wat is dat, de vistest?'' vroeg ik.

,,Dan kunt u kijken of u de goede antwoorden weet en dan weet u meteen of u het waardig bent met het teken van de vis te rijden. Neemt u maar rustig zo'n formulier mee en komt u dan de volgende week nog even langs.''

Ik ben niet meer langs geweest. Thuisgekomen heb ik de vistest gemaakt en ik biecht het maar eerlijk op: ik ben hopeloos gezakt. Mijn bange vermoedens van jaren vond ik bevestigd: ik ben geen goed gristen. Voor mij geen visvergunning. Ik hoop en bid dat u het er beter vanaf brengt.

Wie mag het visteken dragen? Test het uit. Omcirkel het antwoord waar je het mee eens bent.

Er volgen twaalf vragen. Wie ze alle twaalf goed heeft, is natuurlijk een goede discipel van de Heer. Maar bij vraag 1 ging ik al de mist in.

1. Hoe kun je zinvol leven?

a. Ik red mezelf wel

b. Als we aan elkaar denken

c. Met Gods hulp

Ik dacht: Met Gods hulp. En omdat God liefde is, moest het dus wel b zijn. Het was c. Stom van me.

2. De strijd tussen goed en kwaad

a. Is een altijddurend proces

b. Is beslist door Jezus, die satan overwon

c. Is afhankelijk van je eigen slagen of falen

Ik dacht: de satan gaat rond, zoekende wie hij kan verslinden. En dat denk ik niet alleen, dat merk ik ook steeds, dus omcirkelde ik a. Maar nu was het b. Zie je wel, ik had indertijd naar mijn vader en moeder moeten luisteren en naar catechisatie moeten gaan, nu loop ik die vis mis.

3. Wat doet een mens met zijn tekorten?

a. Daar moet je mee leren leven

b. Je moet altijd naar het beste streven

c. Dankzij Jezus kun je opnieuw beginnen

Die vond ik moeilijk. Ook zonder catechisatie gevolgd te hebben, weet ik dat je dankzij Jezus opnieuw kunt beginnen, maar daarmee ben je natuurlijk nog niet van die tekorten af, en daar moet je dan mee leren leven, altijd naar het beste strevend. Ik kruiste dus alle drie antwoorden aan, maar het had alleen c moeten zijn. Zonde. Maar daarom niet getreurd, dankzij Jezus opnieuw begonnen:

4. Wat betekent 'evangelie'?

a. Goed nieuws: de economie groeit weer

b. Goed nieuws: Jezus verandert mensen

c. Goed nieuws: mensen zijn wat in hun genen besloten ligt

Laat ik die nu goed hebben! Het is b: Jezus verandert genen. Halleluja. Als ik nu verder geen fouten meer maak, rijd ik straks met vis en al het jaar 2000 binnen.

5. God is

a. Een neutrale macht die boven goed en kwaad staat

b. Wat ik er zelf van bedenk

c. De Schepper die mensen ter verantwoording zal roepen

Dat moet c zijn. En zie, het was c, en ik zag dat het goed was. O, stel je nu toch eens voor dat ik toch nog voor de vistest slaag! Dan kom ik met die sticker op mijn bumper bij mijn Schepper aan, die mij aan de hemelpoort ter verantwoording roept, en dan mag ik zo doorrijden! Heb dank, o Heer.

6. Wie is Jezus?

a. Een goed mens

b. De Zoon van God

c. Een verzinsel

O, o, wat is die moeilijk. Jezus was zo'n goed mens, dat de Romeinse hoofdman onder aan het kruis verzon dat hij waarlijk de Zoon van God was. Wat moet ik nu kiezen? Ik ben geloof ik te dom voor de vis. Weer alle drie aangekruist. Weer fout.

7. Wie is een overtuigd christen?

a. Iemand die met een ichthusvis op z'n auto rijdt

b. Iemand die zich houdt aan de verkeersregels

c. Iemand die het werk van de Heilige Geest in zijn leven kent

Nu raak ik het spoor helemaal bijster. Omdat ik als overtuigd christen het werk van de Heilige Geest in mijn leven ken, geef ik rechts altijd voorrang en wil ik ook niets liever dan met die vis langs 's Heren wegen het evangelie uitdragen. Wat moet ik nu kiezen?

De rest van de test zal ik u besparen. Maar ik wil maar zeggen: wanneer een auto vóór u zo'n ichthusvis op de bumper heeft, is het wel even opletten geblazen. Zo snel mogelijk inhalen, er zit een gek achter het stuur, je hebt zo iemand beter achter je dan voor je. Vroeger werden de christenen mensen van de weg genoemd. Dat ichthusvolk is een gevaar op die weg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden