De visserijschatten van botter MK63

Botters en de Zuiderzee. Als één persoon daar alles van weet, is het Peter Dorleijn. Deze historicus, tekenaar en zeiler geldt als de belangrijkste autoriteit op het gebied van de visserij op de Zuiderzee. Dorleijn is geen historicus die alleen achter een bureau onderzoek doet en de archieven induikt. Voor de uitgebreide geschiedenis die hij schreef over de Zuiderzeevisserij, interviewde hij tientallen oude vissers die de tijd vlak voor en na de bouw van de Afsluitdijk hebben meegemaakt. Ook deed hij praktijkonderzoek aan boord van zijn eigen botter. Al zijn kennis verwerkte hij in vijf boeken die hij zelf illustreerde.

Dorleijn (78) heeft in de loop der jaren veel materiaal verzameld uit de zeilvisserij, zoals netten, manden, touwwerk en zeilen. Die enorme collectie heeft hij nu in bruikleen gegeven aan Museum Spakenburg. Op den duur wordt dat in een schenking omgezet.

De historicus heeft al sinds de jaren zestig een nauwe band met Spakenburg, waar zelfs een plein naar hem is vernoemd. Zeilend en werkend aan zijn botter BU29, en later de MK63, kwam hij daar tussen 1960 en 1965 in contact met tal van vissers en oud-vissers. Toen is ook het verzamelen begonnen. Het was dan ook een logische keuze om zijn collectie te schenken aan Museum Spakenburg, waar veel aandacht is voor de visserijhistorie.

Volgens museumdirecteur Arie ter Beek slaagt Dorleijn er tijdens de tochten die hij nog steeds maakt met zijn botter, telkens weer in nieuwe attributen op te sporen. "Van zijn laatste reis naar Engeland nam hij de gietijzeren haardplaat mee van een kacheltje van een scheepswrak. Heel bijzonder, die ontbrak nog in onze collectie."

De verzameling van Dorleijn is nog niet te zien voor het publiek. Het museum heeft geruime tijd nodig voor de inventarisatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden