’De vinger houden aan de pols van de politiek’

Bestuursvoorzitter Rienk van Splunder: 'Wij voeren ook de discussie over een zelf gewild levenseinde bij een voltooid leven. Dan moet je weten waar het over gaat.' (FOTO JÿRGEN CARIS) Beeld
Bestuursvoorzitter Rienk van Splunder: 'Wij voeren ook de discussie over een zelf gewild levenseinde bij een voltooid leven. Dan moet je weten waar het over gaat.' (FOTO JÿRGEN CARIS)

De christelijke bond voor 50-plussers PCOB heeft een vacature voor een directeur. Bestuursvoorzitter Rienk van Splunder vertelt over ’zijn’ organisatie.

Waarom kan Nederland niet zonder PCOB?

„We behartigen de belangen van 50-plussers op onder meer ministeries en in de Tweede Kamer. Daarvoor houden we de vinger aan de pols van de politiek. En met 108.000 leden en 380 afdelingen weet PCOB wat er leeft onder ouderen. Nu gemeenten meer overheidstaken uitvoeren, is het belangrijk dat ook zij ons horen. Onze vrijwilligers van de lokale afdelingen zijn een goede gesprekspartner.”

Wat maakt het de moeite waard om voor PCOB te werken?

„Je bent bezig met grote, landelijke thema’s en staat tegelijkertijd dicht bij de mensen, de achterban. Je merkt zo wat de gevolgen zijn van nieuwe wetgeving. PCOB heeft een protestantse signatuur. Vanuit onze christelijk-sociale principes kijken we om naar de ander en houden we rekening met volgende generaties.”

U hebt een vacature voor directeur. Waarop let u bij de sollicitanten?

„We hanteren geen meetlat voor een minimum aantal kerkbezoeken, maar de directeur moet wel achter onze christelijke uitgangspunten staan. Wij voeren ook de discussie over een zelf gewild levenseinde bij een voltooid leven. Dan moet je weten waar het over gaat.”

Hoeveel collega’s krijgt de nieuwe directeur en hoe gaan zij met elkaar om?

„Op het landelijke bureau in Zwolle werken 33 mensen. Wanneer iemand ziek is, hoeft hij niet te wachten op een beterschapskaartje. De collega’s hier hebben een warm oog voor elkaar en houden contact. Daar hoef je als leidinggevende niet op te sturen.”

Welke karaktereigenschap is onontbeerlijk voor deze functie?

„Integriteit. Wat we met elkaar als sociaal en ethisch hebben benoemd, zie je terug in het gedrag van de directeur. Daarop is hij aanspreekbaar. En hij spreekt anderen daarop aan. We zijn open, collega’s praten liever met dan over elkaar. Hij of zij stimuleert dat.”

Werkt de ideale kandidaat over tien jaar nog bij PCOB?

„Anno 2021? Nee, dat past niet bij deze functie. Je zet zaken op de rit en daarna, na zo’n zes jaar, vertrekken directeuren vaak.”

Is thuiswerken toegestaan?

„Voor lees- en schrijfwerk kan dat wel. Wanneer je deze functie echter in drie dagen vervult, is één dag thuis te veel. Je bent directeur van dit bureau en mensen moeten je kunnen zien.”

Is er een kledingcode?

„Nee, maar stropdassen zie je weinig. Allen als je de organisatie naar buiten representeert, bijvoorbeeld op ministeries.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden