Soap&Co

De vileinste vete van Hollywood

Links actrice Olivia de Havilland  en rechts Catherine Zeta-Jones in de rol van de Havilland. Beeld AP
Links actrice Olivia de Havilland en rechts Catherine Zeta-Jones in de rol van de Havilland.Beeld AP

De 101-jarige Olivia De Havilland is woedend dat een tv-serie haar neerzet als vileine roddeltante. Ze haalt bakzeil bij de rechter.

Zolang ze er nog is, laat ze haar reputatie niet besmeuren. En dus spande actrice Olivia de Havilland, 101 jaar oud, een rechtszaak aan tegen de makers van de tv-serie ‘Feud’. Daarin wordt Olivia op een weinig vleiende manier gespeeld door Catherine Zeta-Jones. Een vileine roddeltante zou ze zijn geweest. “Ze hebben nooit mijn toestemming gevraagd en ze leggen me woorden in de mond”, zegt Olivia. En dat pikt de kranige hoogbejaarde niet.

Het is al dertig jaar geleden dat de actrice voor het laatst in een film speelde en haar grote successen vierde ze in de jaren dertig en veertig, de gouden jaren van Hollywood. Negen keer speelde ze de geliefde van hartenbreker Errol Flynn in avonturenfilms als ‘Robin Hood’ en ‘Captain Blood’. Ze had een belangrijke bijrol in de film der films ‘Gone with the Wind’ en won twee Oscars.

Crawford en Davis

Na haar tweede huwelijk, in 1955 met een Franse journalist, ging ze in Parijs wonen en verdween langzaam uit de spotlights. Tot de gewraakte tv-serie. ‘Feud’ gaat helemaal niet over Olivia, ze speelt slechts een bijrol. Centraal staat de vete tussen twee andere Hollywood-legendes, Joan Crawford en Bette Davis. Hun wederzijdse haat werd puntig samengevat door Bette toen ze over Joan zei: “Ik zou niet op haar pissen als ze in brand stond”.

Olivia was een vriendin van Bette en zo wandelt ze de serie in. Op een gegeven moment roddelt ze over haar zus en noemt die een bitch. “Dat woord”, zegt de echte Olivia nu, “heb ik nooit gebruikt”.

Had ze dan zo’n goede relatie met haar zus? Zeker niet, die twee haatten elkaar minstens zo erg als Crawford en Davis. Olivia’s jongere zus, Joan Fontaine, was ook actrice, een lieveling van Hitchcock. In 1942 waren ze beiden genomineerd voor dezelfde Oscar. Joan won. Olivia wilde als goede verliezer haar zus feliciteren, maar die weigerde haar hand.

Dragon Lady

Joan genoot van haar zoete wraak, want Olivia was altijd voorgetrokken door hun ambitieuze moeder, die Joan dwong een andere achternaam te kiezen: één De Havilland was genoeg in Hollywood. Joan beweerde dat Olivia haar niet belde toen hun moeder overleed, waardoor ze de begrafenis miste. Een leugen, zei Olivia. Maar haar een bitch noemen? Nee, daar was Olivia te chic voor. Ze omschreef haar zus, die vijf jaar geleden stierf, als de Dragon Lady.

De rechter bleek deze week niet gevoelig voor de bezwaren van de 101-jarige. Bitch of Dragon Lady, dat is dichterlijke vrijheid. En het staat scenarioschrijvers vrij om bestaande personen naar eigen inzicht te karakteriseren.

Hollywood haalt opgelucht adem, want het is daar toch een van de kernactiviteiten: historische gebeurtenissen geromantiseerd op het scherm brengen. De makers van ‘Feud’ zullen ook een flesje hebben opengetrokken. Zij verfilmen een volgende beroemde vete: die tussen prins Charles en Diana. Veel hoofdpersonen zijn nog in leven, maar die zijn zo gewend om weinig flatteus nagespeeld te worden – denk aan ‘The Queen’ en ‘The Crown’ – dat ze niet eens zullen overwegen om naar de rechter te stappen.

In Soap & Co bespiegelt Harmen van Dijk wekelijks de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden