De vijfde dochter van Bernhard (1)

Na de openheid die de familie Mitterrand ten toon heeft gespreid ten opzichte van de buitenechtelijke dochter van de onlangs overleden oud-president van Frankrijk, is nu de tijd rijp voor de Nederlandse koninklijke familie officieel naar buiten te komen met de gevolgen van een Franse liefdesaffaire van prins Bernhard. Dat vindt het weekblad Story, dat in het gisteren verschenen nummer breed uitpakt over Alexia, de dochter die in 1967 is voortgekomen uit de verhouding van de prins met zijn Franse maîtresse Helène Grinda.

Maar liefst zestien pagina's heeft het blad ervoor uitgetrokken om deze lang onder tafel geschoven zaak tot in details uit de doeken te doen. Al tijdens de Lockheed-affaire kwam Helène Grinda met haar dochter in de openbaarheid, vooral door een publikatie in het weekblad Paris Match. Prins Bernhard zou zijn Lockheed-miljoenen nodig hebben gehad om zijn liefje van een onbezorgd bestaan te verzekeren.

Het is Willem Oltmans die er al jaren mee schermt vele familiegeheimen van de Oranjes te kennen, omdat zijn gouvernante, die ook nauw bij de opvoeding van koningin Beatrix was betrokken, hem haarfijn inlichtte. Het verhaal dat hij nu in Story vertelt, heeft hij voor een belangrijk deel te danken aan Karina Soekarno, dochter van de eerste Indonesische president. Zij is bevriend met de nu 29-jarige Alexia, die door het leven gaat als barones Lejeune. Zij dankt die naam aan een actie die er in leek te slagen haar moeder en prins Bernhard uit de perikelen te helpen. Nadat haar relatie met de prins uit de hand liep, trouwde Helène Grinda, dochter van een chirurg uit Nice, met de Franse baron Stanislav Lejeune. Hij echtte Alexia, die daarmee een sociale status kreeg.

Niet bekend

De vijfde dochter van Bernhard (2)

Sinds de wereld van haar bestaan op de hoogte is, moet Alexia zich in alle bochten wringen om uit de publiciteit te blijven. Vaak reisde ze onder valse naam. Uitstapjes werden regelmatig wreed verstoord, als uitlekte dat er fotografen in aantocht waren.

Die jarenlange vlucht uit de publiciteit is tot nu toe redelijk gelukt. In de media ontbreken recente foto's van haar. Story is er uiteindelijk in geslaagd haar op enige afstand te fotograferen, toen zij een bezoek bracht aan haar moeder, die in de Franse hoofdstad een chic appartement bewoont, maar verder een teruggetrokken bestaan leidt. De tijd dat zij als 'Poupette' of 'Pussy' schitterde in het Parijse uitgaansleven, is voorbij. Volgens buurtbewoners is het gefotografeerde meisje inderdaad Alexia.

Naarmate de jaren verstreken heeft Alexia steeds meer problemen met haar status gekregen. In een recent gesprek met Willem Oltmans onthulde Karina Soekarno dat de buitenechtelijke dochter van de prins onlangs een paar zelfmoordpogingen heeft gedaan.

Tijdens de ziekte van de prins zou zij tevergeefs contact met hem hebben gezocht. Willem Oltmans weet te melden dat prins Bernhard begrip heeft voor de situatie waarin zijn Franse dochter verkeert. Op het eind van zijn leven zou hij schoon schip willen maken en met de waarheid voor de dag willen komen. Hij heeft zich erbij neergelegd dat zijn escapades op liefdesgebied niet langer meer uit de publiciteit zijn te houden. De tijd dat koningin Wilhelmina tegen een fors bedrag een foto kon laten vernietigen waarop de prins stond afgebeeld in de armen van een andere Franse schone, behoort tot het verleden. Prinses Juliana weet van haar rivale af en heeft haar man vergeven. Ook zij zou er geen bezwaar tegen hebben Alexia, die bijna even oud is als haar kleinzoon Willem-Alexander, op Soestdijk te ontvangen. 'Poupette' heeft zij al in 1972 bij een galadiner in Parijs ontmoet. Daarvan bestaan foto's. Juliana wist toen echter nog van niets.

Oltmans heeft het voor Alexia opgenomen. Recentelijk, tot twee keer toe, heeft hij er bij Soestdijk en het nieuwe opperhoofd van de Rijksvoorlichtingsdienst Eef Brouwers op aangedrongen niet langer verstoppertje te spelen. Hij kreeg nul op het rekest. Story-hoofdredacteur Evert Santegoeds mobiliseert nu de lezers van zijn blad. Hun wordt gevraagd hun mening over de zaak kenbaar te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden