De vijf voorspellingen van Jeroen Thijssen

Jeroen Thijssen is culinair journalist en schrijver. mail@jeroenthijssen.nl

1. Er wordt dit jaar minstens één Bulgaarse winkel geopend. Dat is nodig ook. De verkopers van delicatessen als ghivetch, tarator en pastirma kampen in het thuisland met volle schappen en lege winkels. Gelukkig levert het vertrek van de bewoners van dit Balkanland naar Nederland nieuwe kansen op voor leveranciers van kamenitza, aztika en zogarka, de welluidende namen van het Bulgaarse bier dat, naar verluidt, bij vrouwen de borstomvang doet toenemen.

2. Er komt een voedselschandaal. In 2013 mengde Willy Selten uit Oss paardenvlees door de rundvleessnippers en haalde daarmee de voorpagina van de New York Times. Daarna verkwanselde varkensslachter Vion de idealen van de biologische industrie door 'gewoon' vlees voor biologisch te verkopen . Dat valt onder het kopje fraude. Erger zijn uitbraken van voedselvergiftiging. Daar is iets geks mee. Iedere weldenkende Nederlander is bang voor bedorven vlees, vis of eieren. Toch is de kans op salmonellabacteriën in een ei minimaal: 0,03 procent. Je zult maar net dat ei zijn, natuurlijk. Daarover kunnen de mensen meepraten die in 2010 bij een Duits restaurant fenegriek-spruiten aten en overleden aan de EHEC-bacterie: vegetarische ingrediënten kunnen net zo gevaarlijk zijn als vlezige. Helemaal link zijn bereide en bewaarde gerechten. In rijst, bijvoorbeeld, kan de Bacillus cereus zitten. Deze venijnige eencellige maakt sporen, een soort eitjes, die verhitting gemakkelijk overleven. Wanneer gekookte rijst te lang warm blijft, komen de sporen uit en brengen de ongelukkig eter tot braken en diarree. Zo ziet u maar: ook het plantenrijk is vol gevaren.

3. Er staat een nieuwe dieetgoeroe op. De mens heeft niet genoeg aan het adagium 'eet matig en gevarieerd', er moet altijd een profeet bij. Na Atkins, Montignac en Sonja Bakker hebben we vorig jaar Kris Verburgh de top-10 zien binnen komen. Zijn Voedselzandloper was op dat moment in België al over zijn hoogtepunt heen, maar Nederland loopt wat achter. De theorie van de basisarts (nee, geen dokter) kan onder andere deskundigen op terughoudende instemming rekenen, al vinden zij zijn beweringen niet wetenschappelijk genoeg. Dat zal ons, afvallers, worst zijn. Als het maar goed klinkt. Toch, ook de Voedselzandloper is op zijn retour, want goeroes zijn beperkt houdbaar. Het wachten is op de mens die de shirataki- ofwel konjac-noedels uitroept tot het beste afslankmiddel. Deze vezelrijke, maar koolhydraatvrije pasta komt van de wortels van een Aronskelk en doen u tien kilo's per maand afvallen. Dat zegt dus die nieuwe goeroe die nog op moet staan.

4. Kwekers, wetenschappers, voedselvoorlichters en de overheid proberen ons er opnieuw van te overtuigen dat insekten eten dé oplossing is voor het wereldvoedselprobleem. En weer zullen wij massaal geen gehoor geven aan hun oproepen. Misschien moet er een dieetgoeroe tegenaan.

5. Het wordt steeds duidelijker dat biologisch wél werkt. Biologische melk, bijvoorbeeld, bevat een verhouding omega-vetzuren die ideaal is om hartaanvallen te voorkomen. Dat zeggen harde wetenschappers uit de VS. Biologisch geteelde tomaten bevatten meer polyfenolen dan reguliere, melden onderzoekers van de universiteit van Barcelona. Het definitieve bewijs openbaart zich in de toekomst. En als mijn voorspellingen volgend jaar niet in vervulling gaan, dan moet u simpelweg wat langer wachten.

Voorspellen is simpel, lijkt het wel de laatste tijd. Elke krant, elk tv-kanaal heeft zijn voorspellingen de wereld ingekieperd. Waarom zou ik achterblijven? Hierbij de vijf voorspellingen van Thijssen. Met uitkomstgarantie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden