De vijf kandidaten voor de Socrates Wisselbeker

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Trouw-columnist Bert Keizer is genomineerd voor de Socrates Wisselbeker. Met zijn boek 'Waar blijft de ziel' maakt hij kans op de prijs voor het meest prikkelende filosofische boek van 2012. Dat heeft de jury van de prijs gisteren bekendgemaakt. De Socrates Wisselbeker wordt sinds 2002 jaarlijks uitgereikt tijdens de Filosofie Nacht (dit jaar op 12 april), het grootste filosofische publieksevenement in Nederland. Eerdere winnaars van de prijs zijn onder meer Luuk van Middelaar, Andreas Kinneging en Denker des Vaderlands Hans Achterhuis. Vijf boeken staan op de shortlist:

Paul van Tongeren - Leven is een kunst

Paul van Tongeren (1950) is ethicus en Nietzsche-kenner. Hij is hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en speler in het Filosofisch Elftal van Trouw. Voor wie zich wil verdiepen in de vraag wat levenskunst eigenlijk is, biedt Van Tongeren een genuanceerde en welhaast geestverruimende blik, schreef deze krant over 'Leven is een kunst'. Dit boek geeft geen pasklare antwoorden, maar kan de verwondering over het leven vergroten.

Willem Schinkel - De nieuwe democratie

Socioloog Willem Schinkel (1976) is verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij wil de macht van de markt en massamedia beperken door een nieuwe Raad van State te laten fungeren als een kritische tegenmacht. Hij vindt, volgens een bespreking in Trouw, ook dat we te veel terugkijken naar ons verleden en wil de natie als een 'utopisch project' beschouwen.

Paul Verhaeghe - Identiteit

Wat is veranderd aan ons ik-gevoel, na dertig jaar neoliberalisme, vrijemarktdenken en privatisering? Welke invloed heeft de veranderende maatschappij op de gezondheid van onze psyche? Psychoanalyticus Paul Verhaeghe (1955) betoogt in zijn boek 'Identiteit' dat de mens eenzamer is dan ooit, en dat betekenisvol leven problematisch is geworden. De Vlaming is bekend van 'Liefde in tijden van eenzaamheid', en 'Het einde van de psychotherapie' (2009). Hij geldt als kenner van Freud en diens filosofische navolger Lacan.

Bert Keizer - Waar blijft de ziel?

Verpleeghuisarts en filosoof Bert Keizer (1947) schreef met 'Waar blijft de ziel' het essay van de Maand van de Filosofie van vorig jaar. Het werd volgens deze krant een 'klein maar fijn bestsellertje'. In het boekje zet Keizer zich af tegen 'breindenkers' als Dick Swaab, die de mens reduceren tot neuronen in ons hoofd.

Leon Heuts & Herman de Regt - De filosofie twittercanon

Leon Heuts (1969) is redacteur van Filosofie Magazine. Herman de Regt (1963) is hoofddocent filosofie aan Tilburg University, gespecialiseerd in wetenschapsfilosofie. Zij schreven naar eigen zeggen de 'snelste inleiding tot de filosofie ooit': het gedachtegoed van filosofen samengevat in tweets, berichten van 140 tekens. Volgens deze krant leerzaam, maar ook vermakelijk. Licht verteerbaar en toch diepzinnig - fijn voor in de reiskoffer of op het strand.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden