De vijf kandidaten voor de Socrates Wisselbeker

Chaos. Dat is de rode draad van de boeken op de shortlist van de Socrates Wisselbeker, aldus de jury.

Vijf boeken dingen mee naar de bokaal voor het meest prikkelende filosofieboek van 2014. In april, tijdens de Maand van de Filosofie, wordt de prijs uitgereikt. Van waanzin tot geweld: het thema is telkens 'chaos en hoe je die kunt omarmen'.

Ann Meskens: The making of

'Ik voel me één groot oor', zei Meskens in Trouw. Twee jaar was ze filosoof-in-residence op de Rietveldacademie. Ze beschrijft de wervelende onrust van het maken.

Rene ten Bos: Water.

Beschrijft de geschiedenis van de filosofie vanuit het perspectief van water. Filosofen wantrouwen water, aldus Ten Bos. Hij wil het vloeibare en onverwachte juist omhelzen.

Wouter Kusters: Filosofie van de waanzin

Magnum opus van 760 pagina's, deels gebaseerd op eigen ervaring. Eerder schreef hij 'Pure waanzin'. Met dit boek rondt hij zijn filosofische onderzoek naar de waanzin af.

Joke Hermsen: Kairos

Vervolg op haar bestseller 'Stil de tijd', een herwaardering voor stilte en verveling. Maar hoe kom je op het juiste moment weer in beweging? Daarover gaat dit boek.

Hans Achterhuis & Nico Koning: De kunst van het vreedzaam vechten

Dik, erudiet betoog over hoe mensen hebben geleerd conflicten te beheersen. Eerder schreef Achterhuis over de oorsprong van geweld, nu over de beteugeling ervan.

Wilfred van de Poll

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden