null Beeld

Smaak van de chefLan Anh

De Vietnamese maaltijden die Lan Anh via Facebook verkocht, zijn nu de trots van haar eigen lunchroom

Lan Anh (50) opende eind vorig jaar lunchroom Nón Lá in Utrecht.

Catrien Spijkerman

Wat kunnen we verwachten?

“Echt Vietnamees eten. De smaken zijn kruidig, maar heel mild, zacht en verfijnd. Onze gerechten zijn gezond, met veel groente en minder dikke en vette sauzen.

Mijn eten is authentiek. Voor de nem, de Vietnamese loempia, importeer ik het rijstvel bijvoorbeeld speciaal uit Hanoi. Zo dun als het daar is, kun je het hier niet krijgen. Dat is belangrijk, want de buitenkant moet heel knapperig zijn. Mensen die de echte Vietnamese loempia kennen, merken het verschil meteen. Vandaar dat sommige gasten helemaal uit Leeuwarden komen om bij mij te eten.”

Wat moeten we zeker proberen?

“De bún bò hué, een rijke en pittige maaltijdsoep met een diepe smaak die iedereen in Vietnam kent. Het is bouillon van runderschenkel en rundermergpijp, gecombineerd met malse plakjes rund- en varkensvlees en dikke rijstnoedels. Daarbovenop komt verse bosui en koriander. Ik serveer hem met zelfgemaakte saté, chilisaus, groenten en kruiden. De kunst zit hem vooral in de bouillon: pas na ongeveer zeven uur trekken vind ik hem goed genoeg.

Banh mi is ook beroemd, dat is een Vietnamees stokbroodje met zelfgemaakte paté en zelfgemaakte mayonaise. De Fransen waren lang in Vietnam, dus die invloed vind je terug in de keuken. Maar de smaak van onze paté is anders: ik maak hem van kippendijen, kippenlever, roomboter, koriander, bosui, peper en soms een beetje vissaus.

O, en de Vietnamese ijskoffie! Ik gebruik de beroemde Trung Nguyenkoffie, die een heel krachtige smaak heeft. We serveren hem met gecondenseerde melk en gemalen ijs. Overal op straat, van ’s ochtends vroeg tot midden in de nacht, drinken mensen in Vietnam die koffie.”

Van wie heeft u leren koken?

“Op mijn achttiende werkte ik in de kantine van een ziekenhuis. Mijn baas was diëtist en kookte vooral voor de buitenlandse dokters en mensen van de hulpdiensten. Van hem heb ik veel geleerd over de regels van Europese hygiëne, hoe je lekker en gezond kunt combineren, en hoe je een bord mooi kan maken. Later werkte ik bij een verzekeringsmaatschappij in Vietnam en was koken vooral een hobby. Toen ik in 2003 naar Nederland kwam, deed ik een opleiding tot schoonheidsspecialist en begon een salon aan huis, maar in de coronatijd waren er geen klanten. Daarom kookte ik maaltijden die ik op Facebook verkocht. Dat werd zo’n succes dat ik besloot een lunchroom te openen. Daarnaast doe ik nog steeds catering.”

Wat kost het?

Tussen 7 en 17 euro.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden