'De vier van Caen' stellen teleur

Gouden springruiters van Wereldruiterspelen kunnen op Indoor Brabant geen potten breken

FRED BUDDENBERG

Indoor Brabant blijft het domein van de buitenlandse springruiters. De laatste Nederlandse triomf in de Brabanthallen dateert alweer van 1994, toen de inmiddels tot Duitser genaturaliseerde Twent Jos Lansink met Libero H de hoofdprijs in de wacht sleepte. Ook dit jaar konden de Nederlandse ruiters, zo succesvol tijdens de Wereldruiterspelen van vorig jaar in Caen, zich niet onderscheiden in Den Bosch.

Van de tien Nederlandse combinaties haalden er gisteren drie de barrage van de Grand Prix: Gerco Schröder met Glock's Cognac Champagne, Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi en Leopold van Asten met VDL Groep Zidane. Maar in de strijd om de ereplaatsen deden zij niet mee. Schröder presteerde nog het beste met de achtste plaats. Hij bleef foutloos, maar met zijn matige tijd kon hij geen aanspraak maken op het podium.

"Al na de tweede hindernis wist ik dat ik kansloos was voor de prijzen", zei de nuchter springruiter uit Tubbergen. "Er deden te veel combinaties mee aan de barrage (zestien, red.) en mijn paard is niet een van de snelste. Maar ik ben blij met de manier waarop hij heeft gesprongen. Hij heeft zich de laatste maanden enorm laten zien, met veel foutloze parkoersen. Maar hij was niet snel genoeg om hier te winnen."

Van de 'vier van Caen', het kwartet dat tijdens de Wereldruiterspelen verrassend goud won in de landenwedstrijd, presteerde Schröder in Den Bosch het beste. Van der Vleuten maakte een springfout in de barrage, die door Jur Vrieling en Jeroen Dubbeldam niet eens werd gehaald. Vrieling gooide er in de eerste omloop twee balken af en Dubbeldam maakte het helemaal bont.

Zaterdagavond was Dubbeldam nog gehuldigd als ruiter van het jaar 2014. Dat mocht geen verrassing heten, na de geweldige prestaties van de geboren Zwollenaar in Caen, waar hij zowel met het team als individueel wereldkampioen werd. Dubbeldam werd enthousiast onthaald door de toeschouwers toen hij gisteren de hal binnenreed. Niet op de rug van Zenith ¿ hij gunde zijn toppaard rust ¿, maar in het zadel van Quality Time.

Dat werd het dus niet voor Dubbeldam. Met de Holsteiner schimmel hengst werd de ruiter uit Weerselo in 2011 Nederlands kampioen en vorige week eindigde de combinatie in Dortmund nog op de negende plaats. Maar in Den Bosch ging het faliekant mis. Na drie snelle springfouten gooide Dubbeldam de handdoek in de ring en verliet hij gedesillusioneerd de hal.

Schröder gaat zich de komende weken voorbereiden op de finale van de wereldbeker, die van 15 tot en met 19 april in Las Vegas wordt gehouden. Hij is niet de enige Nederlandse deelnemer, ook Vrieling en Van der Vleuten hebben zich geplaatst voor de afsluitende wedstrijd. "De komende dagen gaan we beslissen met welk paard we gaan", zei Schröder. "Overleggen welke optie het beste is. Daarbij kijken we ook al naar het buitenseizoen en het Europees kampioenschap dat ook deze zomer wordt gehouden."

Ook de 48ste editie van Indoor Brabant leverde dus geen Nederlandse winnaar op. Dat was op zich geen schande, want het deelnemersveld in Den Bosch was sterker dan ooit. Met onder anderen de Engelse nummer één van de wereld Scott Brash, de Zwitserse olympisch kampioen Steve Guerdat en de Franse Europees kampioen Roger-Yves Bost.

Maar voor de zesde keer deze eeuw klonk het Duitse volkslied. Wereldbekerwinnaar Daniel Deusser begon als zestiende en laatste ruiter aan de barrage en met de furieus aangespoorde Cornet d'Amour zette hij de snelste tijd neer: 33,69 seconden. Met die tijd verwees hij Michael Whitaker met Viking naar de tweede plaats. Een tegenvaller voor de Engelse veteraan ¿ hij wordt morgen 55 ¿, die achttien jaar geleden (!) al eens de beste was in Den Bosch.

undefined

Edward Gal wint dressuur

Dressuurruiter Edward Gal won zaterdag in de Brabanthallen de wereldbekerwedstrijd. Hij kwam in de kür op muziek met Glock's Undercover tot een score van 84,925 procent en daarmee bleef hij de Duitse amazone Isabell Werth (Don Johnson) ruim voor: 81.650. Hans-Peter Minderhoud passeerde met Glock's Flirt voor het eerst de grens van 80 procent (80,425) en werd derde. Met zijn triomf in de kür verzekerde Gal zich van de eerste plaats in het wereldbekerklassement van de West-Europese League.

In de finale van de wereldbeker, van 15 tot en met 19 april in Las Vegas, wordt Nederland vertegenwoordigd door Gal, Minderhoud en Daniëlle Heijkoop (met Siro). In totaal staan achttien combinaties aan de start in de Amerikaanse gokstad. Adelinde Cornelissen, de winnares van olympisch zilver op de Spelen van Londen 2012, ontbreekt bij de wereldbekerfinale. Ze wil geen risico nemen met Jerich Parzival, het paard dat twee jaar geleden een hartoperatie onderging.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden