Antwoorden op de vraag van Monic

De verwende 70-plussers of de twintigers? De lezers zijn het niet eens over wie het beste pensioen verdient

Monic Slingerland. Beeld Leo Lanser
Monic Slingerland.Beeld Leo Lanser

‘Wie verdient het meeste bescherming als het om het pensioen gaat?’ vroeg chef opinie Monic Slingerland deze week aan de lezer. Die zijn het onderling niet helemaal eens.

Afzonderen

Het antwoord kan alleen maar zijn: de gepensioneerden die zelf een pensioen hebben opgebouwd. Het zou immers onredelijk, zelfs belachelijk zijn als anderen op dat pensioendeel een claim zouden leggen. Dat betekent dat het zelf opgebouwde pensioen (dus ook het leeuwendeel van alle grote pensioenfondsen) moet worden afgezonderd van de discussie en uitsluitend aan de betrokkenen moet worden toebedeeld.
Jan Willem Messer, Breda

Geen hobbygeld

De twintigers natuurlijk, en absoluut niet de 70-plussers, die zich als verwende krengen beklagen over het lage pensioen, waar zij ‘hun hele leven voor hebben gewerkt’. Nou en, pensioen is geen vrijreizen- of hobbygeld, maar een bijdrage van de maatschappij, dus ook van de jongeren, om niet tot je dood te blijven werken.
Ton van Hemmen (61 jaar), Schiedam

Win-win

Ik ben 70-plus, heb vijftig jaar met plezier gewerkt en ik gun de jongeren een goeie ouwe dag. Maar de emancipatie heeft gezorgd voor een hoger inkomen dan dat wij hadden. Door zuinig te leven en de handen uit de mouwen te steken hebben we een eigen huis kunnen verwerven waar onze kinderen de vruchten van zullen plukken. Indexeer de pensioenen weer, dan creëren we een win-winsituatie. Wij krijgen dan wat meer te besteden, wat we toch niet doen vanwege onze spaarzaamheid. Uiteindelijk komt het bij de jongeren terecht, mits de fiscus niet te hebberig wordt.
Fred Steijn, Dieren

Geen verre reizen gemaakt

Wij kiezen voor de 70-plussers. Zij zijn altijd zuinig geweest, hebben geen verre reizen gemaakt. Nu zij eindelijk hun uitgesteld loon kunnen incasseren worden er allerlei regeltjes verzonnen om maar niet uit te betalen. Geef gepensioneerden het geld waar zij recht op hebben. 20-plussers: jullie hebben nog een lange tijd om je te verdiepen in jullie pensioen en eventueel geld te reserveren voor later. Kan je altijd nog die verre reizen maken.
Hans van den Berg, Koudekerk aan den Rijn

Na mij de zondvloed

Mijn empathie gaat uit naar de jongeren. De ouderen hebben met hun ‘na mij de zondvloed’-houding mijn sympathie verloren. Ik doel op vervuiling van lucht, bodem en wateren. Schandelijk.
Monica La Donc, Leiden

Gulden middenweg

Veelal is de gulden middenweg de beste weg. Niemand weet wat de toekomst gaat brengen. Wat zeker is: de pensioenpotten zitten overvol. Maar al tien jaar geen indexatie en de dreiging van korten bovendien. Natuurlijk, er zijn minder werkenden die straks premie betalen. Maar ook al zal er een tijd zijn dat de pensioenpotten wat minder vol zullen zijn, vervolgens zullen er ook minder gepensioneerden zijn. Neem het zekere voor het onzekere. Verhoog de rekenrente iets, dan hoef je niet te korten en kun je zelfs indexeren. Niemand van de ouderen van nu zal willen dat onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen de dupe zullen worden.
Brigit Kers, Montfoort

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier ons hele dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden