De vertrouwde schaatsnamen worden Nederlands kampioen in Thialf

Jorrit Bergsma werd voor de vijfde keer Nederlands kampioen op de 10 kilometer.  Beeld Photo News
Jorrit Bergsma werd voor de vijfde keer Nederlands kampioen op de 10 kilometer.Beeld Photo News

Het baanrecord van Jorrit Bergsma op de 10 kilometer was zondag in Heerenveen het sportieve hoogtepunt van een verder toch redelijk voorspelbaar Nederlands kampioenschap afstanden. Zij die aan de top stonden, bleven daar, ook in een naolympisch jaar. Nieuwe namen raapten slechts enkele kruimels op.

Kick Hommes

Dat juist Bergsma een baanrecord reed, was bijzonder. Het ging bij de Fries in het naolympisch jaar niet altijd over topsport. Met een baby thuis, sinds oktober, was de langeafstandschaatser net wat minder voorbereid dan in andere jaren. De focus ging ook weer meer naar het rijden van marathons.

Zijn Nederlandse titel was een bevestiging van een inmiddels geslaagd trainingsprogramma. Met de achtste tijd ooit gereden (en de tweede voor Bergsma zelf) verwijderde Bergsma (32) de op borden zichtbare recordgeschiedenis van Sven Kramer. Geen enkel baan­record in Thialf is nu nog van Kramer, nadat eerder Patrick Roest en twee weken geleden de Rus Semerikov op de 5 kilometer al sneller reden.

Op de lijst met Nederlands kampioenen van dit jaar prijkten naast Bergsma weinig opvallende namen, of het moet Janine Smit zijn op de toch minder sterk bezette 500 meter bij de vrouwen. Verder klonken de namen vrijwel als vanouds. Wüst (die op nieuwe schaatsen haar zeventiende en achttiende titel behaalde), Kjeld Nuis (2x), Roest, Ronald Mulder en Antoinette de Jong. Niet erg, behalve dat ook op de tweede en derde plekken weinig nieuwe namen verschenen.

Verkouden Visser

Esmee Visser, het hele weekend flink verkouden, klinkt inmiddels ook al bijna vertrouwd, maar voor haar was de Nederlandse titel op de 5 kilometer pas haar allereerste. Zij volgt de omgekeerde route: eerst olympisch kampioen, ‘en nu afbouwen’, zo grapte ze.

Visser is wel de enige van een nieuwe lichting die zich meteen manifesteert – voor Roest begon dat vorig schaatsjaar al. Voor haar was een toernooi als dit vaak het ‘begin’ van het jaar, vertelde ze. Nu ze in een nieuwe ploeg zit, heeft ze er al een hele cyclus op zitten, tot aan Japan aan toe. “Dat kost ook veel energie. Ik ben blij dat ik dat in ieder geval goed kan oppakken.”

Jutta Leerdam (20) mag met twee keer brons op de 500 en 1000 meter op die afstanden ook naar de WK afstanden. Andere talenten als Melissa Wijfje (23) en Marcel Bosker (21) reden weliswaar de wereldbekers, maar kwamen dit weekend niet verder dan alleen een derde plek voor Wijfje op de 1500 meter. Het past in haar ontwikkeling, vertelde Wijfje. “Ik zak nu geen ondergrens meer door, maar moet wel een uitschieter hebben om me bij de besten te rijden.”

Bergsma in recordtijd

Jorrit Bergsma had daar allemaal geen mening over. Hij reed een baanrecord, iets wat hem in Thialf nog nooit was gelukt. Altijd was wel iemand sneller. Sven Kramer regelmatig op de 5 en 10 kilometer, en ook Patrick Roest is inmiddels een geduchte tegenstander. En won Bergsma zelf, dan kwam hij nooit in de buurt. Zondag lukte het eens wel. In de achtste tijd die ooit is gereden zette hij het baanrecord op de 10 kilometer iets meer dan een seconde scherper (12.43,70). Zijn naam is bijgeschreven op de recordmuur in het stadion.

Bij de 5 kilometer, vrijdag, was al een glimp te zien van een Bergsma in vorm. Hij werd tweede, tussen Roest en Kramer in. Zijn interview na afloop verliep zoals vaker als hij tweede werd: hij beantwoordde vragen over de concurrentie, altijd in lovende woorden. Ja, de nummer één van die afstand Patrick Roest reed natuurlijk ‘beresterk’. Of het niet vervelend was dat hij ook tweede werd op het moment dat Kramer eens áchter hem eindigde? Nee, want Roest was gewoon beter.

Zondag op de 10 kilometer ging het eens om hem, ook al was een baanrecord niet eens de bedoeling. Hij hoorde pas in de laatste rondes de speaker roepen dat hij in de buurt kwam van het record. Ok, dacht hij. Dan nog maar even alles eruit. Het leverde naast een record ook een Nederlandse titel op, zijn vijfde op de langste afstand. Maar dat hij nu de allersnelste is op Thialf, juist dat deed hem glimlachen. “Daar ben ik wel heel trots op.”

Anoniem

Het was sowieso pas het eerste weekend waarin Bergsma zich echt op de langebaan liet zien. Het seizoen tot nu toe verliep voor hem anoniem, toen zijn ploeg Easyjet besloot om niet naar Japan af te reizen voor de eerste wereldbekers van het seizoen. In Polen reed hij half december wel, maar dat was vanwege zijn eerdere afwezigheid gedwongen in de B-groep. In de vroege ochtend reed hij toen wel ruim harder dan Marcel Bosker die in de A-groep won.

Heel topsportgericht was Bergsma ook weer niet na de Olympische Spelen, waar hij zilver haalde op de 10 kilometer. Een kleine baby thuis zorgde voor de nodige afleiding. “Dat geeft blijdschap, maar laat ook relativeren. Onbewust is schaatsen dan wat minder belangrijk.” Op sportief vlak koos hij bovendien voor meer marathons.

Voor Bergsma was de Nederlandse titel, die hij overigens prolongeerde, ook een soort van goeddoening. Vorig jaar rond deze tijd maakte hij een eind aan een periode van flinke onzekerheid. Na een mislukt voorseizoen miste hij kwalificatie voor de olympische 5 kilometer. Voor de kwalificatierace voor de 10 kilometer sliep hij toen in zijn eigen bed. Dat voelde lekkerder dan in het hotel van de ploeg.

Destijds hielp het. Hij plaatste zich toen, eind 2017, wel voor de 10 kilometer. Precies de 10 kilometer die hij vandaag vlekkeloos reed en waarmee hij zich ook nog plaatste voor de WK afstanden, begin februari in 2018. Hij is in een klap een favoriet. Kramer rijdt in ieder geval niet. “Maar Patrick is ervoor in de plaats gekomen. Daar krijg ik ook nog wel een zware kluif aan.”

Lees ook:

Antoinette de Jong de beste op intrigerende 3 kilometer

Het weekend in Thialf was ook succesvol voor onder meer Antoinette de Jong. Zondag werd ze tweede op de 1000 meter, zaterdag won ze een intrigerende 3 kilometer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden