Recensie

De verrassing is weg, maar dat deert niet bij The Shins

null Beeld RV
Beeld RV

POP
The Shins
Heartworms (Columbia)
****

Officieel is The Shins een band. In de praktijk is de formatie vooral een vehikel voor de Amerikaanse muzikant James Mercer. Er zijn inmiddels al negen ex-leden van The Shins, maar voor de muziek van de popband maakt dat weinig uit. Niet alleen weet Mercer steeds weer nieuwe maatjes te vinden die met hem willen spelen, hij is bovendien de zanger, gitarist en songschrijver van de band en tekende wederom zelf voor de productie van het album.

Hij is het die met de eerste albums 'Oh, Inverted World' (2001) en 'Chutes Too Narrow' (2003) voor The Shins een gedegen reputatie opbouwde als een van de interessantste indiepop-bands van de Verenigde Staten. Commercieel succes volgde met de albums 'Wincing The Night Away' (2007) en 'Port Of Morrow' (2012).

Tekst loopt door onder afbeelding

The Shins tijdens een concert in Las Vegas, september 2016. Beeld Getty Images
The Shins tijdens een concert in Las Vegas, september 2016.Beeld Getty Images

Meer dan de moeite waard

Wie viel voor die platen vol intelligente popsongs met eigenzinnige rafelrandjes, zal door het vijfde studioalbum van de band 'Heartworms' niet teleurgesteld worden. Het verrassingseffect mag inmiddels opgedroogd zijn, op zijn nieuwe plaat laat James Mercer horen nog steeds een meester te zijn in het schrijven van liedjes die de luisteraar regelmatig op het verkeerde been zetten en tegelijkertijd zeer toegankelijk klinken.

'Heartworms' ontvouwt zich wel als het meest afwisselende album van The Shins tot dusver. De nummers variëren van upbeat-gitaarpop ('Half A Million'), melancholieke Britrock ('Heartworms') en jaren tachtig-pop ('Cherry Hearts') waarmee Mercer meer dan ooit eclectisch rond heeft gewinkeld in zijn inspiratiebronnen.

Dat laatste nummer is tevens een van de leukste nummers van de plaat. De productie is barok, het schurkt soms tegen kitsch aan, maar het refrein is een typische oorwurm die je hoofd niet meer uit wil. Het hoogtepunt van de plaat is echter het buitenbeentje 'Mildenhall'. De song blikt met weemoed terug op de jaren die Mercer in zijn jeugd doorbracht op een Amerikaanse luchtmachtbasis in Engeland, luisterend naar de muziek van The Jesus And Mary Chain. Het is een popsong met een prachtige lichte Americana-toets en verrukkelijke chocoladebruine vocalen. Alleen al dat nummer maakt 'Heartworms' meer dan de moeite waard.

The Shins treden 30 maart op in Paradiso in Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden