De vermoorde koe móet gewroken

Wat is erger: een heilig rund slachten, de veronderstelde slager doodslaan, of een kille overheid die het lot van koeien koud laat? De juridische nasleep van een beruchte Indiase lynchpartij tegen een moslimgezin kreeg vorige week een absurde wending, in de vorm van een aangifte tegen de slachtoffers, onder wie een dode.

Op 28 september vorig jaar werd het dorp Bisara, in het district Dadri niet ver van de hoofdstad Delhi, wereldnieuws. Een hindoepriester had vanuit een tempel met luidsprekers bekendgemaakt dat er een heilige koe was omgebracht. Een woedende menigte zette vervolgens koers naar het huis van de vijftig jaar oude moslim Mohammed Akhlaq. Zijn gezin zou de koe hebben opgegeten op het islamitische slachtfeest. De aanvallers bewerkten de familie Akhlaq met messen en bakstenen. Akhlaq zelf stierf, een zoon had hersenletsel. De politie inspecteerde naderhand de koelkast van de moslimfamilie, ontdekte inderdaad vlees, niet van een koe maar van een schaap. De priester zei dat jongeren hem hadden gedwongen het dorp te mobiliseren.

Op het volksgericht volgde een strafzaak tegen de moordenaars, die nog loopt. Vorige week begon een tweede justitieel optreden, minder vanzelfsprekend, want gericht tegen de vermoorde moslim en zijn gezin. De dode Akhlaq moet zich mogelijk alsnog verantwoorden wegens slachten van een koe, de overlevenden wegens eten van rundvlees. Dorpelingen deden na tien maanden officieel aangifte. De politie is nu wettelijk verplicht de dood van het koebeest te onderzoeken. De afgelopen weken waren er roerige dorpsvergaderingen, in Bisara en omgeving, zelfs in de tempel waar alle ellende begon. Aanleiding voor de aangifte was een rapport van een forensisch laboratorium, waarin stond dat destijds gevonden vleesresten inderdaad van een koe waren. Al waren ze niet aangetroffen in de koelkast van de moslimfamilie.

De dorpsbewoners, na de lynchpartij wereldwijd afgeschilderd als halfgaar, ervoeren het rapport als eerherstel. Een plaatselijke leider van de BJP, de hindoepartij van premier Modi, klaagde verongelijkt: "Wij hebben de longen uit ons lijf gegild dat er een koe was geslacht. Maar niemand luisterde." Hij eiste dat binnen twintig dagen justitie in actie zou komen tegen de moslimfamilie. Anders vreesde hij voor 'openbare woede'. De zoon van de man staat terecht voor de moord op Akhlaq.

Engelstalig internet is verbijsterd. Een twitteraar verwijst naar de massamoord in 1919 in de stad Amritsar, waar Britse koloniale militairen in tien minuten tijd honderden Indiase betogers doodschoten. Laten ze nu ook maar aangifte doen tegen die vermoorde demonstranten, aldus de twitteraar. Volgens een grappenmaker deden de Turkse militairen hun couppoging omdat rundvlees op het menu ontbrak.

Medeleven alom met het jongste dochtertje, dat eerst moest toezien hoe de menigte haar vader lynchte en nu zelf in de aangifte voorkomt. Een enkeling roeit tegen de stroom in en vindt dat 'het recht zijn loop moet hebben'.

Op een van de dorpsvergaderingen sprak een broer van de vermoorde moslim. Hij wil niet dat er ook nog maar één druppel bloed zal vloeien: "Dat zou ik erger vinden dan de dood van mijn broer".

Bittere ironie: Indiase koeien mogen heilig zijn, vaak worden ze vreselijk verwaarloosd en is de vuilnisbelt hun voedselbank. Verder is India een belangrijk exporteur van rundvlees, officieel niet van koeien maar van buffels, een lagere kaste in het rijk van de runderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden