Sinds de oorlog gold de Georgische soldaat Elizbar Tsjitasjvili voor zijn familie als vermist. Ze wisten dat hij in de oorlog had gevochten tegen de Duitsers, maar nooit hadden ze meer iets van hem vernomen. Tot vorige week een vrijwilliger van de Stichting Sovjet Ereveld kwam vertellen dat Elizbar begraven is in Nederland, op het ereveld met Sovjetslachtoffers in Leusden. Zijn aangetrouwde nicht durfde het wonderbaarlijke nieuws pas te geloven toen ze de foto van graf 252 zag, zegt directeur Remco Reiding.
Op het ereveld liggen 865 Sovjet-soldaten. Van circa 250 mensen hebben Reiding en zijn mensen de identiteit kunnen achterhalen. Met deze nieuwste vondst is van 221 soldaten ook de familie gevonden.
Verkeerd gespeld
De directeur wist dat de naam op het graf van deze Georgische soldaat verkeerd was gespeld. Nieuw speurwerk bracht hem bij de juiste naam van deze ongehuwde man uit Sabue, een klein dorpje aan de voet van de Kaukasus, een paar uur rijden vanuit de hoofdstad Tbilisi. Hij overleed als krijgsgevangene in het Duitse Herne aan tuberculose, 25 jaar oud. Tsjitasjvili werd begraven in Margraten en in 1947 herbegraven in Leusden, waar nog enkele soldaten liggen uit Georgië, in de oorlog deel van de Sovjet-Unie.
Elizbars moeder was ervan overtuigd dat haar zoon ooit zou terugkomen en kocht voor hem een graf naast dat waarin zijzelf werd begraven. Het lege graf in Sabue was, tot verrassing van de stichting, voorzien van een foto van de omgekomen soldaat. Daarmee heeft hij in Leusden nu een naam én een gezicht. Reiding verwacht niet dat de familie zal aansturen op een herbegraving. “Hier ligt Elizbar goed verzorgd, tussen zijn kameraden. De wetenschap dat er een plek is, is meestal genoeg. Dan kan de familie de geschiedenis afsluiten.”
Lees ook:
Wie waren de Sovjet-soldaten die begraven liggen in Leusden? De oplossing van het mysterie is nabij
In Moskou zijn zes briefjes opgedoken, die hebben toebehoord aan een even bijzondere als anonieme groep Sovjet-soldaten, die begraven liggen in Leusden.