De Verlichte rijst al op uit chaos Zeedijk

Er moet nog veel gebeuren voor koningin Beatrix volgende week vrijdag de boeddhistische tempel Fo Kuang Shan op de Zeedijk in Amsterdam kan openen: bouwvakkers klussen in de heilige tempel, op het plafond worden bloemen geschilderd en op de wanden afbeeldingen van de Verlichte. Op de glimmende tempelvloer rondom Boeddha's zetel liggen boormachines en cementzakken. Rest nog de plaatsing van tientallen stenen draken in het heilige vertrek.

Van onze verslaggeefster

De chaos doet de gelukzalige glimlach van de Verlichte niet verbleken. De gelovigen kijken minder gelukkig. Uit alle werelddelen zijn vrijwilligers toegesneld. Een Fransman van over de zeventig is al een maand in de tempel om klusjes te doen. En een vrouw uit Taiwan vloog op eigen kosten naar Amsterdam om lampjes op de markt te verkopen. De opbrengst gaat naar de tempel, die ruim negen miljoen gulden heeft gekost.

Het bouwwerk is de eerste echte boeddhistische tempel in West-Europa. De bouw is gesteund door de Vereniging van Chinese Ondernemers Amsterdam, de gemeente Amsterdam en de NV Zeedijk. De tempel is onderdeel van een netwerk van meer dan honderd tempels waar de in Taiwan zetelende organisatie Buddha's Light International haar moderne visie op de leer van Boeddha verspreidt.

Het complex, dat als een traditionele Chinese tempel is gebouwd, is nu al een bezienswaardigheid. Op het dak pronken glimmende draken die het gebouw, de inwoners en de wijk beschermen. ,,Zodat kwade geesten niet in de buurt komen'', legt initiatiefnemer Frans Man uit, de voorzitter van de Nederlandse afdeling van Buddha's Light International. En mochten er kwade geesten aan de aandacht van de draken ontglippen, dan biedt een ijzeren hek rondom de tempel 's avonds bescherming.

,,We leven wel in een moderne tijd, ook wat de veiligheid betreft'', zegt Man. ,,Als je ziek wordt kun je je lot aan Boeddha geven, maar je kunt ook naar de dokter gaan. Uit voorzorg hebben we ook een alarminstallatie.''

Als de poorten van de tempel zijn geopend, is van de straat af een glimp van Boeddha op te vangen, een vierhonderd kilo zwaar beeld uit Taiwan. Aan weerskanten staan twee beelden van 'beschermers van het volk'. ,,Volgens de eisen van de tempelbouw moet de zaal van Boeddha boven straatniveau liggen. Om de hoofdzaal te bereiken, moet je een trappetje op. Dat geeft een gevoel van eerbied als je naar Boeddha gaat.''

Ook koningin Beatrix zal bij de opening van de tempel het trappetje opgaan. Volgens Man is haar bezoek niet alleen een erkenning van het boeddhisme, maar ook van de wijk.

,,We geven zo een positief signaal dat het hier zo gevaarlijk niet is'', zegt Man. ,,Mensen denken vaak dat je je leven op de Zeedijk niet zeker bent. Straks zien de mensen op tv dat ook Beatrix hier durft te komen, dat het hier veilig is.''

Tot dusver waren boeddhistische Chinezen in Nederland aangewezen op huisaltaren of op een kleine tempel aan de Amsterdamse Rechtboomsloot. De nieuwe tempel bestaat uit vergader- en gebedsruimtes, een vegetarische keuken, kantine en een bibliotheek. Op de derde etage bevindt zich een meditatieruimte, die uitzicht biedt op de deels verwaarloosde panden in hartje Amsterdam. Vijf nonnen uit onder andere Taiwan en China zullen de boeddhistische leer uitleggen en pastorale zorg verlenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden