De verleiding om een blindganger tóch af te steken

AMSTERDAM - Ze weten dat het niet mag. En ze willen wel een zak niet-ontploft vuurwerk inleveren om mee te dingen met de actie 'lotje voor een rotje'. Maar de verleiding is groot. Nou, één rotje dan. Boem! Sneller dan verwacht gaat-ie af terwijl Nir (14) er met zijn hoofd nog boven hangt. Hij wrijft over zijn oor. Dat zal nog wel even suizen.

Van een onzer verslaggeefsters

Marvin (12) begint nieuwjaarsdag vol goede voornemens. Kilo's vuurwerk gaat hij inleveren. Geconcentreerd staat hij op zijn tenen aan de balie van politiebureau Ganzenhoef in Amsterdam Zuid-Oost zijn naam in te vullen op de tien loten die hij al heeft verdiend voor zijn eerste volle plastic zak blindgangers.

'Een lotje voor een rotje' wordt voor het tweede jaar georganiseerd door bureau Halt Amsterdam-Amstelland. Marvin's vriend Gregory (13) won vorig jaar de hoofdprijs, een Playstation. Ganzenhoef was toen het bureau waar jongeren het meeste vuurwerk hadden ingeleverd. Ook dit jaar loopt het goed. De agente laat een volle ton vuurwerk zien, dat nu in een laagje water drijft.

Niet bekend

Marvin gaat voor de hifi-apparatuur die de politie dit jaar verloot. Tussen het vuurwerkafval haalt hij handenvol rotjes, vuurpijlen en grondvuurwerk weg. Het echt gevaarlijke vuurwerk, de illegale strijkers, die vind je niet, weet Marvin. “Die gaan altijd af omdat er geen lont aanzit. Rotjes liggen overal, die waaien uit of vallen in de nattigheid.”

Als Marvin bekenden tegenkomt, lopen ze met z'n zevenen verder. En natuurlijk gebeurt het toch: de tasjes worden omgekeerd, het spannendste vuurwerk afgestoken. Als het gisteravond mocht, waarom dan nu niet? “Toe dan, steek 'm dan aan”, moedigt een 13-jarig meisje op veilige afstand de jongens aan. De kleinsten in de club, zes en vijf jaar, rennen weg, want de vuurpijlen gaan alle kanten op, behalve omhoog.

Drie keer loopt Delroy (13), met zijn vriend Nir, terug naar een rotje dat niet wil, om het laatste millimetertje lont toch nog met een aansteker aan te krijgen. Kaboem. “Er gebeurt toch niks? Ik ga het niet inleveren, ik win toch nooit wat”, wuift Delroy alle waarschuwingen weg.

Dan zwicht zelfs Marvin. Hij steekt een rotje aan en zet, als-ie afgaat, zijn voet er stoer op. Alleen Gregory blijft vastberaden. Hij heeft zijn zinnen gezet op een discman. Hij haalt Marvin over verder te zoeken. Ze verlaten de groep en struinen weg tussen de flats, schoppend in het afval.

In de wijk Groesbeekdreef zijn inmiddels ook een paar volwassenen op straat. Ze gooien het afval, waar de jongeren al lang de blindgangers uit hebben gevist, in vuilniszakken. “Jullie Nederlanders maken zo'n heisa rond dat vuurwerk”, zegt een Surinaamse bewoner. “Je moet je kinderen gewoon leren dat ze niet met vuurwerk moeten klooien. Die actie brengt ze alleen maar in de verleiding. Mijn dochter van negen laat ik echt niet naar vuurwerk zoeken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden