Recensie

De Verleiders vergeten te verleiden in 'Stem kwijt'

George van Houts, Leopold Witte, Marcel Hensema, Tom de Ket en Victor Löw.Beeld TRBEELD

Theater
De Verleiders - Stem kwijt
★★☆☆☆

Aan het eind van de voorstelling dondert een stemhokje in elkaar. Maar wie denkt dat dat de uitkomst is van het voorgaande, heeft het mis. De voorstelling 'Stem kwijt' van De Verleiders leidt niet tot de conclusie dat de democratie failliet is.

George van Houts en Tom de Ket zijn onder de naam De Verleiders een begrip in het theater. Met hun eerste bruisende voorstelling 'De casanova's van de vastgoedfraude' zetten ze in 2012 hun maatschappijkritische format neer. Daarna volgden misstanden bij Ahold, in de bankensector en de gezondheidszorg, waarbij het onderhoudende spel helaas steeds meer werd ingeruild voor drammerige betogen. Nu nemen ze de parlementaire democratie onder de loep - met naast vaste acteurs Leopold Witte en Victor Löw gastacteur Marcel Hensema - en dat maakt in deze tijd van discussies over het referendum toch weer nieuwsgierig.

Tekst loopt door onder de video.

College

Maar 'Stem kwijt' is een lange zit, omdat het voor het overgrote deel een college van vijf mannen is, waarin alle clichés over de democratie in razend tempo en op die ene schreeuwerige toonhoogte voorbijkomen: men stemt niet meer, onze politici zijn niet goed geïnformeerd, de media doen het fout, beleid is sáái. Politici krijgen voorspelbaar onder uit de zak, netjes verdeeld over de partijen van PVV tot PvdA.

Van Houts speelt de grootste criticus van de politiek. De anderen geven tegenwicht vanuit verschillende gezichtspunten, zoals een pleidooi voor een belastingvreugdedag of een betoog over dat we verwend zijn omdat we hier nog nooit oorlog hebben gehad. Dan wordt voor even de monotone toon doorbroken. Geen enkele spitsvondige grap of zelfs maar woordspeling komt voorbij, tot nieuwe inzichten leidt de voorstelling evenmin.

Slechts één sketch kent de show. Die gaat over een vereniging van oude, trage mannen, die tot doel heeft overal over te stemmen: over de volgorde van de agendapunten, over het wel of niet houden van een plaspauze, over de verkoop van de vereniging. Dat is even leuk - met name door de typetjes die Witte en vooral Hensema neerzetten - maar duurt eindeloos lang. Het blijkt uiteindelijk de opmaat tot het oprakelen van de val van Henry Keizer, de VVD-voorzitter die veel te goedkoop een uitvaartbedrijf had opgekocht. Maar dat heeft niets met de democratie te maken. En daar komt weer een betoog van schoolmeester Van Houts: alles is vermarkt, de bedrijven hebben alles overgenomen.

Is de democratie een farce, vragen ze zich in het begin af. Een antwoord komt er niet. Wel wordt het publiek aan het eind opgeroepen om een actieve rol in de samenleving op zich te nemen. Immers: "Slechte dingen gebeuren niet door slechte mensen, maar doordat goede mensen niets doen." Hoort het stemhokje dan niet juist op een voetstuk?

Lees hier meer theaterrecensies van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden