De verkoper telt zijn geld, de oogarts telt slachtoffers

ADRI VERMAAT

Het is Nieuwsjaarsdag drie uur 's middags. De Faber pauzeert en maakt de voorlopige balans op van het aantal vuurwerkslachtoffers dat sinds Oudejaarsavond bij hem het ziekenhuis binnenkwam. Dertien telt hij er. "Twee derde was omstander", vertelt hij. "Bij 60 tot 70 procent ging het om legaal vuurwerk. Geen van de slachtoffers heeft spontaan gemeld dat het illegaal vuurwerk betrof. Anders dan in voorgaande jaren hebben we veel minder kinderen. Tot dusver niet één met blijvend oogletsel."

Van de laatste twintig jaarwisselingen werkte Tjeerd de Faber er achttien in het Oogziekenhuis. Alle denkbare verwondingen aan kostbare ogen, veroorzaakt door vuurwerk, zag hij voorbijkomen. "Dinsdag nog kwam een meisje bij ons dat zes jaar geleden getroffen werd door vuurwerk. Ze moet alsnog onder het mes. Bij ernstige oogkwetsuren kun je niet volstaan met een of twee behandelingen."

Aangezien op Oudejaarsdag voor het eerst pas vanaf zes uur 's avonds vuurwerk mocht worden ontstoken, meldden slachtoffers zich dit jaar later dan voorheen. "Het schuift allemaal op. Normaal zitten we met de jaarwisseling met tussen de 25 en 35 slachtoffers", zegt de oogarts. "Dat aantal komt nog wel binnen hoor. De komende dagen gaat het gewoon door. We krijgen ook mensen van elders doorverwezen."

Met vakgenoten zegt De Faber dat hij zich niet in slaap laat sussen door de belangen van de vuurwerkbranche. "Daar worden vandaag de winsten geteld", weet hij. "Artsen zien vandaag wat is aangericht. Afgerukte vingers, blinde ogen en ander onherstelbaar leed. De samenleving moet inzien dat consumentenvuurwerk niet meer kan. Dit kan nooit de bedoeling zijn van een leuk bedoeld feestje. Op de Erasmusbrug in Rotterdam was prachtig, professioneel, veilig vuurwerk met de jaarwisseling. Een van de mooiste dingen die je met eigen ogen kunt zien."

Geen van de slachtoffers die hij vandaag tot nu toe heeft behandeld, droeg een vuurwerkbril. Het verbaast hem in hoge mate. "Het dragen van zo'n bril geeft voor 80 procent veiligheid. Afhankelijk van de kracht, de schokgolf die het vuurwerk veroorzaakt, kunnen er niettemin verwondingen ontstaan. Dat is de resterende 20 procent. Een eigen bril beschermt onvoldoende."

Met dank aan burgemeester Ahmed Aboutaleb die alle leerlingen van basisscholen in Rotterdam liet voorzien van een vuurwerkbril, is er toch een lichtpuntje voor Tjeerd de Faber.

"Hieraan hebben we te danken dat het aantal jonge slachtoffers beperkt blijft", vermoedt hij. Het neemt de noodzaak van een verbod op consumentenvuurwerk volgens hem niet weg. "Wij zijn als artsen misschien proactief, maar wel visionairs."

'Consumentenvuurwerk is niet meer van deze tijd en moet worden verboden', zegt oogarts Tjeerd de Faber van Oogziekenhuis Rotterdam.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden